IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната може да приеме разширяването на спасителния фонд и без Словакия?

Трябва да преоценим ситуацията и да видим дали законово е възможно да приемем фонда, коментира австрийският външен министър

10:56 | 12.10.11 г.
Еврозоната може да приеме разширяването на спасителния фонд и без Словакия?

Еврозоната може да приеме Европейския фонд за финансова стабилност и без участието на Словакия, коментира външният министър на Австрия Михаел Шпинделегер, цитиран от CNBC.

„Трябва да преоценим ситуацията и да видим дали законово е възможно да приемем фонда. Аз лично бих поощрил това“, коментира Шпинделегер.

„Друг вариант е да подготвим ново споразумение между страните. Това обаче ще бъде по-трудно и ще отнеме повече време. Не мисля, че това е правилният път и е по-добре да не се спекулира с него“, добави австрийският външен министър.

Той допълни, че има възможност Словакия да одобри плана за фонда, въпреки политическата нестабилност.

Късно снощи парламентът на Словакия отхвърли разширяването на спасителния фонд, но се очаква споразумението да мине на второ гласуване до края на седмицата, въпреки че правителството на страната се разпадна. Президентът има право да връчи мандат за съставянето на ново правителство на друг политик и така да се избегнат предсрочните парламентарни избори.

Според CNBC основната опозиционна партия в Словакия е изразила желание да дискутира ратифицирането на разширяването на фонда за финансова стабилност след падането на правителството. Основното искане на нейния лидер Робърт Фицо, за да се стигне до дискусия, беше пълен „ремонт“ на кабинета или предсрочни избори.

Днес лидерите на основните партии в Словакия ще се срещнат с Робърт Фицо, за да обсъдят подкрепата за ратификацията на спасителния фонд, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БТА. Ако се постигне споразумение, то ново гласуване би могло да има още утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още