IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словашкият кабинет е готов да се жертва заради спасителния план за еврозоната

Правителството е обречено да падне, но спасителният план вероятно ще бъде одобрен, коментира анализатор

17:36 | 11.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Словашкият кабинет е готов да се жертва заради спасителния план за еврозоната

Словакия може да одобри договорения през юли план за спасяването на еврозоната, на фона на политическа буря, която вероятно ще свали правителството на премиера на страната Ивета Радичова, пише Bloomberg.

Основната опозиционна партия, която обяви, че при днешното гласуване ще се противопостави на законопроекта, все пак се съгласи да го подкрепи при повторно гласуване, в случай, че вотът се провали. Това заяви Робърт Фицо, лидер на опозицията пред журналисти по-рано днес. Подкрепата на опозицията ще гарантира ратифицирането на документа.

До момента не е насрочена дата за повторно гласуване.

Словакия е единствената страна от еврозоната, която все още не е ратифицирала предоговорения механизъм за финансова стабилност на еврозоната (EFSF), след като в понеделник спасителният план беше подкрепен от Малта.

Партията на свободата и солидарността - една от четирите партии в коалиционното правителство на Радикова - обяви, че няма да подкрепи EFSF, дори след като премиерът обвърза гласуването с вот на доверие за кабинета. Решението на Партията на свободата и солидарността лишава управляващата коалиция от мнозинство.

„Правителството е обречено да падне, но спасителният план вероятно ще бъде одобрен“, казва Григорий Месезников, директор на изследователския център Public Affairs Institute в Братислава. „Това все пак може да отнеме няколко дни“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още