IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия води разговори за придобиване на испански дълг

Изчакваме приемането на европейска декларация, представяща конкретна и ясна стратегия за изход от кризата, посочва икономически съветник на Кремъл

14:27 | 10.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Русия води разговори за придобиване на испански дълг

На среща с испанския финансов министър Елена Салгадо, руското правителство, разполагащо с третия по големина валутен резерв в света, е обсъдило възможността за изкупуването на испански дълг, обяви Аркади Дворкович, главен икономически съветник на руския премиер Владимир Путин, съобщава Bloomberg.

Салгадо е разговаряла с руския външен министър Сергей Лавров и бившия финансов министър от правителството на Владимир Путин Александър Кудрин за опцията Москва да купи испански облигации, посочва Дворкович.

“Изчакваме приемането на европейска декларация, представяща конкретна и ясна стратегия за изход от кризата“, казва Дворкович. „Ако тази стратегия залага на помощ от Русия и други страни от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), ние сме готови да окажем съдействие“.

Миналия месец преди срещата на Международния валутен фонд (МВФ) представители на финансовите министерства и централните банки на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка обсъдиха възможността да координират политиката си в подкрепа на еврозоната.

На съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел в неделя френският президент Никола Саркози обяви, че до срещата на страните от групата на Г-20 на 3 ноември европейските лидери ще представят план за рекапитализирането на банковия сектор на континента.

Меркел заяви, че очакваният по-късно този месец доклад на инспекторите от МВФ, Европейския съюз (ЕС) и Европейската централна банка (ЕЦБ) ще помогне за определянето на следващата стъпка за спасяването на Гърция и оставането й в еврозоната.

Най-големите развиващи се страни в света няма да действат като „единен блок“ в подкрепа на Европа, заяви на 22 септември руският заместник-финансов министър Сергей Сторчак. Въпреки това Русия „теоретично“ е готова да купува общи еврооблигации, каза Сторчак в интервю от 13 септември.

Би било „прибързано“ да кажем, че Русия е готова да купува европейски облигации, заяви Дворкович днес.

От 21 март тази година на руския Национален фонд за благоденствие - единият от двата държавни фонда за защита на приходите от търговията с нефт - беше позволено да изкупува испански правителствени облигации с матуритет между 3 месеца и 1 година. На 3 ноември 2010 г. Русия извади Испания и Ирландия от списъка си с потенциални инвестиционни дестинации.

Двата руски държавни инвестиционни фонда се управляват от централната банка според правила, определени от финансовото министерство. На фондовете е разрешено да инвестират в австрийски, белгийски, британски, германски, канадски, датски, холандски, щатски, финландски, френски и шведски дълг, както и в облигации от Люксембург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още