IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рейтингът на властта в Гърция на най-ниско ниво за годината

Отрицателният рейтинг на премиера Георгиос Папандреу продължава да расте заради наложените извънредни икономически мерки

11:18 | 08.10.11 г. 1
<p>
	Гръцкият премиер Георгиос Папандреу. Снимка: Ройтерс</p>

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу. Снимка: Ройтерс

Подкрепата за управляващата партия на гръцкия премиер Георгиос Папандреу достигна до най-ниското си ниво за годината, след като кабинетът прие извънреден данък върху имотите и оряза сериозно заплатите в публичния сектор и пенсиитe, пише Bloomberg.

Негативният рейтинг на Папандреу вече достига 73% срещу 59 на сто за прекия му конкурент – лидерът на демократите Антонис Самарас.

Рейтингът на ПАСОК е паднал до 22,5%, или с 5,5 на сто, на месечна база, показват резултатите от проучване сред над 1 000 души по поъчка на в. “Kathimerini” и SKAI TV. За сравнение, през януари 38,5% от гърците гласуваха подкрепата на управляващата партия.

Резултатите от проучването показват още, че нараства доверието към по-малките партии.

Около три четвърти от респондентите заявяват, е Гърция отива в грешна посока. Малко повече от 20 на сто от гърците обаче са уверени, че Папандреу е правилният министър-председател.

Малко под 30 процента от участниците в проучването са готови да изберат Антонис Самарас на мястото на Папандреу. Под 20% от гърците биха искали да ги управлява коалиция между двете водещи партии.

Днес пред репортери в Атина финансовият министър Евангелос Венизелос заяви, че Гърция преминава през труден момент, но кризата дава възможност за промяна в икономиката.

Очаква се следващия месец да бъде одобрен поредният транш от спасителната помощ за страната. Той трябваше да бъде гласуван през октомври, но финансовите министри на държавите от еврозоната решиха да изчакат доклада на инспекторите на Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия (ЕК) и Международния валутен фонд (МВФ). Изготвянето на редовната тримесечна оценка на финансовото състояние на Гърция се забави заради неколкократното прекъсване на мисията на кредиторите в страната.

Правителството на Гърция призна наскоро, че няма да успее да покрие фискалните цели, поставени от кредиторите. Това оказа сериозен натиск върху пазарите, който се засилва, тъй като според спекулации страната има средства за покриване на нуждите си, които ще свършат към средата на ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 10.10.11 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Животът доказва, че при условия на Грешка на Джон Лоу, всеки управляващ политик е в Капана на парите и за него е валиден Принципа на Джон Лоу - При достатъчно време в Капана на парите, съответните държавни власти ( в т. ч. правителство), колкото повече работят, толкова по-лоши управленски резултати получават.Ползвани означения:1. Грешка на Джон Лоу: По инициатива на Джон Лоу направена държавна финансова грешка При стопанство с Незлатни пари, продължена употреба на несъвместим с тези пари, наследен от време с ползване на Златни пари начин на държавно финансово управление.2. "Капан на парите: Капан е ползване на Незлатни пари, при условия на несъвместим с тях начин на държавно финансово управление от време със Златни пари", защото се подсигурява развитие на диспропорции и криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още