IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите между Гърция и кредиторите й са подновени

Обект на обсъжданията са допълнително съкращаване на разходите и увеличаване на данъците

22:02 | 06.10.11 г. 1
<p>
	Гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос. Снимка: Ройтерс

„Тройката“ кредитори на Гърция в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка тази вечер е подновила в Атина преговорите с министъра на финансите на страната Евангелос Венизелос, съобщиха от гръцкото министерство на финансите, цитирани от РИА Новости.

На масата за преговори са сложени отново допълнителното съкращаване на разходите и увеличаването на данъците, както и бюджетни съкращения за 2013 и 2014 г.

„Тройката“ все още задържа превеждането на шестия транш от спасителния пакет от 110 млрд. евро, съгласуван през май 2010 г., което трябваше да бъде осъществено през септември, а без жизнено необходимите средства затъналата балканска държава може да обяви просрочие по задълженията си и да спре изплащането на заплати и пенсии.

През миналия месец гръцки официални представители заявиха, че преговорите по този транш са приключили, но впоследствие изявленията им бяха опровергани от кредиторите.

По-рано през седмицата гръцката статистическа служба публикува коригирани данни за годините между 2005 и 2010, които показаха, че рецесията в страната е започнала не през 2009 г., а през 2008 г., но също и че брутният вътрешен продукт на Гърция е намалял с по-малко от първоначално обявения размер.

От министерството на финансите на страната обявиха, че това преразглеждане няма да се отрази на бюджетните параметри за настоящата година и на проектобюджета за следващата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
d0sadnik
преди 12 години
Toя ако го направят на пръжки, ще стигне да изхрани целия гръцки народ за поне 3 зими
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още