IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси затвориха на 5-седмичен връх

Всички основни западноевропейски индекси без датския регистрираха повишение

20:02 | 06.10.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Индексите на европейските борси регистрираха втори пореден ден на ръст на фона на спекулациите, че политиците ще постигнат споразумение за сдържане на дълговата криза в еврозоната и след изявленията на Европейската и английската централна банка за удължаване на програмите им за изкупуване на облигации, съобщи Bloomberg.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 напредна с 2,4% до 938,40 пункта, а сред най-добре представилите се сектори бяха добивните компании и банките.

На всички западноевропейски пазари с изключение на датския основните индекси регистрираха ръст.

Във Франция CAC 40 спечели 3,4% до 3 075,37 пункта, като акциите на Credit Agricole SA повишиха стойността си с 5,3% до 5,44 евро, а тези на BNP Paribas SA скочиха с 8,6% до 32,03 евро, след като френският вестник Le Figaro обяви, че държавна агенция работи по план за закупуване на дял в 2 или 3 неназовани банки. Представител на френското правителство, пожелала да остане анонимен, тъй като не е упълномощен да говори пред пресата, обаче отрече информацията.

Акциите на Atos SA поскъпнаха с 8,1% до 34,64 евро, след като главният изпълнителен директор на компанията за компютърни услуги потвърди поставените цели за печалба за 2011 и 2013 г. пред вестник Les Echos и добави, че до 30 юни 2012 г. тя ще погаси всички свои задължения.

В Германия DAX прибави 3,15% до 5 645,25 пункта, като акциите на Volkswagen AG прибавиха 4,4% към стойността си, а тези на  ThyssenKrupp AG скочиха с 9,4%.

Британският индекс FTSE 100 спечели 3,7% до 5 291,26 пункта, като акциите на производителя на Peroni и Grolsch SABMiller Plc повишиха стойността си със 7% до 2 247,5 пенса след съобщение, че най-голямата пивоварна в света Anheuser-Busch InBev NV. иска да я закупи за около 80 млн. долара, макар говорителите на двете компании да отказаха коментар по въпроса.

„Оптимизмът на пазара може да бъде обяснен с новите инициативи, които се появиха вследствие на усилията за овладяването на дълговата и банковата криза“, заяви Стефан Еколо, главен стратег за Европа в Market Securities в Лондон. „Обявяването на изкупуването на облигации бе добър ход от страна на английската централна банка, тъй като икономиката все още е изправена пред риск за спад, произтичащи от дълговата криза“, добави той.

Акциите на базирана в Лондон компания за подбор на персонал Hays Plc поскъпнаха със 7,4% до 72,55 пенса, след като оттам съобщиха за ръст на приходите от такси с 21% през третото тримесечие.

В Швейцария акциите на UBS AG повишиха стойността си с 4,5% до 10,97 швейцарски франка, след като от най-голямата швейцарска банка обявиха оттеглянето на мениджъри от отдела за ценни книжа след установените загуби от 2,3 млрд. долара през миналия месец, причинени от неразрешени търговски операции.

Най-потърпевши днес бяха акциите на белгийско-френската банкова група Dexia SA, които се сринаха със 17% до 84,5 евро, преди търговията с тях да бъде прекратена по искане на регулаторен орган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още