IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови стрес тестове за европейските банки

Тестовете може да идентифицират недостиг на капитали в банковата система на Стария континент в размер на 200 млрд. евро

13:46 | 06.10.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Images_of_Money, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Снимка: Images_of_Money, лиценз: CreativeCommons

Международният валутен фонд (МВФ) също изрази подкрепа за бързото рекапитализиране на банките в региона. Антонио Борхес, директор на фонда за Европа, посочва, че недостигът на свежи капитали принуждава банките да ограничават кредитирането и че това се отразява негативно на икономическия растеж.

Според Борхес цената за рекапитализирането на европейските банки ще е между 100 и 200 млрд. евро. Той призова европейските лидери да включат в схемата всички банки.

Страната, която се противопоставя на подобна идея, е Франция. Въпреки усилията на Париж да спаси Dexia – изпадналата в беда френско-белгийска банка – френското правителство не одобрява разговорите за рекапитализация, тъй като според негов анализ банките нямат нужда от такава.

„Френските банки нямат нужда от допълнителни капитали освен тези, които са решили да наберат до 2013 г.“, посочва официален представител на френския кабинет.

Трите най-големи френски банки - BNP Paribas, Société Générale и Credit Agricole - притежават огромно количество облигации на страни от периферията на еврозоната като Италия, Гърция и Испания, и са подложени на сериозен пазарен натиск. И трите банки са поели ангажимент до 2013 г. да достигнат нивата на капиталова адекватност, заложени в регулаторния режим Basel III – 6 години преди официалния краен срок.

Заместник-министърът на финансите на Германия Йорг Асмусен заявява, че Берлин бърза да подсигури банките си. Той коментира, че Меркел възнамерява да реактивира фонда за подкрепа на германските банки, чието действие изтече миналата година.

Париж се противопоставя на идеите за рекапитализиране. Според официални френски източници страната предпочита използването на фонда за финансова стабилност на еврозоната, който е в размер на 440 млрд. евро. Този фонд обаче няма да е на разположение поне още няколко седмици, докато разширяването му не бъде ратифицирано от всички членове на валутния съюз.

„Отговорът, ако нещо трябва да се направи, ще е европейски, ще е колективен, а не френски", заяви френският финансов министър Франсоа Бароан.

Всяка рекапитализация от страна на държавата може да застраши първокласния кредитен рейтинг на Франция, посочва министърът.

Сигналите, че европейските лидери обсъждат мерки за рекапитализиране на банките, изведоха европейските индекси на зелена територия за 4-та поредна сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
МВФ предлага на ЕЦБ да печатат евро за да се "спаси" еврозоната ! По-точно, казват им: да гасят пожар с бензин!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Естествено......хората почнаха да си търсят парите, а банките ги нямат, защото са само виртуални......добър учител имат европейците в лицето на американците, няма що.....!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още