IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банките изведоха европейските индекси на зелена територия

Надеждите за скорошно рекапитализиране на банките компенсираха понижаването на рейтинга на Италия

19:59 | 05.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Банките изведоха европейските индекси на зелена територия

Банковият сектор изведе европейските индекси на чувствително по-високи нива в сряда, след като надеждите за рекапитализиране на сектора надделяха над страховете породени от понижаването на рейтинга на Италия от Moody’s Investors Service, пише MarketWatch

Stoxx Europe 600 се повиши с 3.08% до 224 пункта. Ръстът последва раздвижването на Уолстрийт, след като Financial Times съобщи, че финансовите министри от еврозоната търсят начини за координиране на рекапитализацията на европейските финансови институции.

Първоначално европейските акции задържаха печалбите си, след като щатските пазари отвориха със слабо понижение в сряда.

Сред основните печеливши в Европа се нареждат Deutsche Bank AG,чийто акции поскъпнаха с над 6% във Франкфурт и BNP Paribas в Париж с ръст от 8,5%.

Френският CAC 40 се повиши с 4,33% до 2974, докато германският  DAX 30 спечели 4,91% до 5473 пункта.

Печалбите бяха подкрепени от надеждите, че „европейските финансови министри ще действат и то бързо“, казва Ангъс Кемпбъл, директор продажби на Capital Group в Лондон.

Кемпбъл допълва обаче, че загубите от последните няколко дни, последвани от силен ръст в резултат от координираните действия на европейските институции са филм, който се е повтарял няколко пъти, без пазарите да успеят да преодолеят тенденциите завличащи ги надолу.

„През цялото време след голямата корекция през август виждаме пазарите да се колебаят, но по-скоро на червена територия“, допълва той.

Правителствата във Франция и Белгия предприеха консултации за спасяването на Dexia SA, която има значителна експозиция към Гърция, след като акциите на банката се сринаха с над 30% през първите две сесии на седмицата.

В сряда акциите на банката се повишиха с над 1%, след като френският финансов министър Франсоа Бароа заяви, че план за преструктуриране на банката вероятно ще бъде финализиран в четвъртък.

Акциите на италианските банки също поскъпнаха, след като пазарите пренебрегнаха новината, че  Moody’s е понижил рейтинга на Италия с три степени до А2 от Аа2, позовавайки се на дългосрочни рискове за финансирането на страни от еврозоната с високи нива на публичен дълг.

Акциите на испанската Intesa Sanpaolo SpA се повишиха с над 5,5%, докато италианската UniCredit спечели над 6%.

Във Великобритания FTSE 100 се повиши с 3,19% до 5170 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
от ден до пладне ЛОЛ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още