IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел подкрепи рекапитализирането на банките

Меркел не изключи възможността въпросът да бъде обсъден на предстоящата среща на върха на ЕС на 17 и 18 октомври

19:00 | 05.10.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще подкрепи рекапитализирането на банките в Европейския съюз, които се нуждаят от това, подчертавайки, че "времето тече" и страната й е готова да стори това, ако е необходимо на фона на сътресенията в сектора в резултат на дълговата криза, предаде Франс прес.

Разбира се, трябва да се определят стриктни критерии за такава рекапитализация, посочи тя пред журналисти в Брюксел, където посети Европейската комисия.

Меркел не изключи възможността въпросът да бъде обсъден на предстоящата среща на върха на ЕС на 17 и 18 октомври. В същото време тя изтъкна необходимостта да се избегне "какофония между американския и европейския континент".

Европейските страни обмислят координирани действия за рекапитализиране на банките, засегнати от дълговата криза.

Първата жертва сред тях в еврозоната стана френско-белгийската банкова компания Dexia, която ще бъде преструктурирана. Германия е готова, ако е необходимо, да бъде променен Договорът за Европейския съюз, за да се подобри функционирането на еврозоната и в бъдеще пазарите да имат доверие в нея, отбеляза Меркел.

"Преразглеждането на европейските договори не бива да бъде табу", допълни тя. Гърция трябва да остане в еврозоната, заяви германският канцелр след посещението си в Европейската комисия.

"Искаме растеж, това искаме", подчерта тя, изтъквайки, че германският министър на икономиката Филип Рьослер утре ще посети Атина. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Ясно е че Евросъюза потъва заради лошото управление на парите. Дори и тук в България парите на евросъюза се харчат безразборно и потъват в различни сметки. Лошото обаче е, че САЩ са обвързали не само Европа, но и Азия и са се вкопчили като кърлеж навсякъде и промяната на една такава политика е нещо много трудно и много генерални промени ще изисква, защото са обвързани освен банките и големите пазари, петролните потоци и т.н. Така че сриването на банковата система, което междувпрочем не може да се случи просто ей така, не би променила нищо, просто би утежнила нашето положение. Самият ЕС вече осъзнава тежкото си положение и разбира, че края на този съюз идва и то не за друго, а заради многочленството и финансирането на това многочленство. Това е бил един добър съюз на едни на брой държави в началото, затова е бил стремежът на всички да са в него, сега вече не е!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Европа защитава не фалирали държави, а корпоративни банки!Малкият човек е този, който не е облагодетелстван. Той е използван и лъган, за да поддържа действието на фалиралата система. Плащат му по-малко и го облагат повече, за да се осигурят парите, необходими да се поддържа тази Понци схема.Вместо да се приемат загубите в необосновани инвестиции което би довело до евентуален колапс на някои банки бе решено загубите да се прехвърлят на данъкоплатците чрез заеми, гаранции и непрозрачни схеми като Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF). Парите не отидоха в помощ на закъсалите икономики. Те бяха насочени чрез Европейската централна банка и държавите реципиенти към големите банки и инвестиционни фондове. Кризата с дългово закъсалите страни не е случайна и непредвидена, а целенасочена, заложена и планирана. Като схема тя не е прецедент, а отдавна използвана и за овладяване на ресурсите на развиващите се страни и за рухването на Източният блок. И за сега работи перфектно. Няма какво да ни заблуждават, играта е чисто политическа и се свежда схематично до следното да създадеш юридически и икономически условия, при които някой няма да може да се финансира сам, (а в еврослучая и няма да има други механизми, като например собствена валута и валутен курс), да му дадеш на заем и срещу лихва едни пари, коитопрясно да отпечаташ и които не ти струват нищо, при условие в максимална степен да си ги усвоиш, (т.е. да задействащ, чрез тях изсмукване на реален ресурс), пряко или косвено пак ти, и накрая, като го докараш да неплатежоспособност, да използваш това, като юзда с която да го управляваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Това е ясно , само лъжат че банките им са декапитализирани от покупки на гръцки ДЦК. Немските банки са декапитализирани в резултат на корпоративно кредитиране ..дали са пари в заем на корпорациите им и те очевидно не си плащат вноските.Гръцки ДЦК се купуват от гръцки банки и не вярвам те да са успели да пробутат и 10% от тях на чужди банки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Че не направи ли и Обама същото преди 2 години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Ха ха ха ха значи банките имат Голеееми проблеми щото АКТИВИТЕ им в държавни облигации ( тези на Гърция за сега ) са силно завишени и предстоящият ФАЛИТ на Гърция ще отвори ДУПКИ в БАЛАНСИТЕ им ! Та значи ФАЛИРАЛА ЕВРОПА ще даде пари на БАНКИТЕ ДА НЕ ФАЛИРАТ !!!Ха ха ха ЕГАТИ ФАРСА !!!! Значи Гърция, Италия и прасетата ще дават пари на банките си да не фалират за да купуват дълг на съяите за да не фалират ХА ХА ХА ..... ИГРАТА ЗАГРУБЯВА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
tpoint
преди 12 години
Ако ще се рекапитализират банките, трябва съответният процент от капитела да стане държавен. Нали така....като даваме пари, да получим собственост срещу тях, щото досега получаваме само един г...у...аз например ако не мога да си плащам кредита банката ми взима къщата, сега банките са в това състояние, ако не могат да си плащат да им вземем капитала на тези мошеници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
koly-03
преди 12 години
Знаете ли как наричат Меркел в Германия- свободен превод - "маминка". Като майка се грижи за тях. Кейсианците в правителството, я карат да харчи - точно като натиска срещу Дянков. Тя - nain,nain. Трябва още едно "nain" - на банките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още