IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС намекна, че кредиторите на Гърция може да отпишат половината от дълговете й

Седем страни, сред които и Германия, са поискали 50% преструктуриране на гръцкия дълг спрямо предвижданите 21%, разкрива Bloomberg

16:23 | 04.10.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
ЕС намекна, че кредиторите на Гърция може да отпишат половината от дълговете й

Европейските финансови лидери едновременно се опитват да ремонтират затъващата във все по-дълбока рецесия гръцка икономика, да предпазят Италия и Испания от инфектиране на облигационните им пазари и да спасят европейския банков сектор, който по оценка на Международния валутен фонд (МВФ) е изправен пред потенциални загуби за 300 млрд. евро.

Юнкер не даде подробности за възможното коригиране на „доброволната“ подмяна на гръцки облигации – новият елемент в договорения през юли спасителен пакет, след като отпуснатите през май 2010 г. 110 млрд. евро не успяха да стабилизират Гърция. Според Института за международни финанси (IIF) подмяната на гръцкия дълг, която все още е в процес на договаряне, ще коства на кредиторите 21% от инвестицията им.

„Не, и не“, отговори испанският министър на икономиката Елена Салгадо на въпрос за евентуалното по-дълбоко преструктуриране на гръцкия дълг. „Настоявам – не.“

Според източници от европейските институции, цитирани от Bloomberg, седем страни, включително Германия, са поискали 50% преструктуриране на гръцкия дълг.

„Преразглеждането на споразумението от юли ще се отрази доста лошо на пазарите“, казва Питър Шафрик, директор за европейски стратегии на Royal Bank of Canada Capital Markets в Лондон. „Доверието в Европа е сериозно разклатено“.

Европейските финансови министри отложиха решението си за отпускането на следващия транш в размер на 8 млрд. евро от първоначалния спасителен пакет за след 13 октомври. Това е второто отлагане на гласуването на жизненонеобходимия за Атина транш.

„Това е началото на края на играта за Гърция“, казва Сони Капур, управляващ директор на Re-Define Europ. „Мисля, че се подготвя почвата за предоговаряне на участието на частния сектор“.

Решение за отпускане на следващия транш за Гърция може да бъде взето на срещата на европейските лидери на 17-18 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
МВФ предлага на ЕЦБ да печатат евро за да се "спаси" еврозоната ! По-точно, казват им: да гасят пожар с бензин!!!Има атака срещу еврозоната от различни сили и лобита в САЩ. Американците от години борят кризата като печатат пари, те нямат идея за друг механизъм. Банката Голдман Сакс помогна на Гърция да влезе в еврозоната, техните консултанти фалшифицираха икономическите показатели на страната, за да изпълни тя критериите по присъединяване. Гръцките банки оперират с българските финанси, това не е тайна за никой. Големи хедж фондове в САЩ са направили тежки залози срещу еврото в очакване единната валута да се обезцени до равенство с щатския долар заради фискалната криза в Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
aristotel
преди 12 години
"Тройно е нараснало за четири години и количеството на желаещите да заминат за чужбина и да се установят там трайно. През 2007 година тези хора са били едва 4,7 на сто от населението, а сега надхвърлят 9 процента. Една четвърт от тях декларират, че КАТЕГОРИЧНО НЕЖЕЛАЯТ ДА ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРИЯ. Една пета от емигрантите ни навън пък не се интересуват от ставащото в родината им, докато са в чужбина."А тея се притесняват за избори. И апел към политиците да към вас ДРУГАРИ ще изпъдите всички млади и трудоспособни българи и за вашите ОТРОЧЕТА ще работят пенсионерите, болните и страхливите и хората които не могат да оставят семействата си по ред др. причини. А сега може да си чешете езиците с вашите марионетки като РЗС, Атака и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
aristotel
преди 12 години
И нищо ново под слънцето пак ще го изд--т бедните. И какъв е проблема на *** ? В Гръцко пенсията е 800 евро тук ако средната раб. заплата е 800 лв. пак ще е добре. защото извън СОФИЯ е плач и сълзи. Фирмите неплащат. плащат под масата и то под границата от 270 лв. и ми пишат по весниците, че сме пестили ТРОЙНО и забележете фирмите и домакинството ЗАЩО не ги разделят за да се уверим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Netisan
преди 12 години
Че какво му е интересното сега? Без рестарт играта няма да продължи. Тогава ще започне интересното. Ще почакаме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
aikmana
преди 12 години
Мале, мале...става все по-интересно май?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още