IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суперпристанището Гейтуей влиза в експлоатация преди края на 2013 г.

С първоначален капацитет от 1,6 млн. обработвани корабни контейнери годишно съоръжението ще осигурява 3,2 млрд. паунда годишно за британската икономика

15:16 | 04.10.11 г.
Суперпристанището Гейтуей влиза в експлоатация преди края на 2013 г.

Компанията-собственик на лондонското пристанище Гейтуей DP World обяви, че реализацията на проекта ще приключи през последните 3 месеца на 2013 г., съобщи ВВС.

От базираната в Дубай компания посочват, че съоръжението първоначално ще може да обработва до 1,6 млн. стандартни корабни контейнери годишно, като с течение на времето се планира капацитетът му да бъде увеличен до 3,5 млн. контейнера.

Строителните дейности започнаха през януари 2010 г. край Търък, графство Есекс, на мястото на бивша петролна рафинерия на Shell.

Когато бъде завършено, съоръжението ще се превърне в най-голямото дълбоководно пристанище във Великобритания.

От DP World обявиха, че разработването на устието на река Темза вече е създало 600 работни места, като през следващите месеци се очаква броят им да се увеличи с още 1 000. 700 от новите позиции ще бъдат в строителството, а останалите ще бъдат свързани с дейността на пристанището.

Според оценките на компанията пристанището и близкият логистичен център ще създадат 32 000 работни места с принос за британската икономика от 3,2 млрд. паунда годишно.

От DP World добавят, че проектът е природосъобразен, а чрез разтоварването на най-големите товарни кораби близо до голям дистрибутивен център могат да бъдат спестени 65 млн. мили годишно от превоз на стоки.

„Гейтуей е гигантски скок по отношение на веригите за доставки във Великобритания и ще облагодетелства извънредно нашите потребители чрез по-ефективно транспортиране на стоките“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Мохамед Шараф.

Британският министър по въпросите на бизнеса Винс Кейбъл също приветства новината с аргумента, че изграждането на пристанището ще помогне на страната да поддържа своята конкурентоспособност, ще увеличи производителността и ще укрепи решително връзките на Великобритания с държавите от азиатско-тихоокеанския регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още