IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евангелос Венизелос: Гърция не бива да става „изкупителна жертва“

Според гръцкия финансов министър страната му е предприела всички необходими мерки, за да изпълни изискванията на Тройката

22:06 | 03.10.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
Евангелос Венизелос: Гърция не бива да става „изкупителна жертва“

Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос заяви, че силно задлъжнялата му страна не бива да бъде превръщана в "изкупителна жертва" за кризата, бушуваща в еврозоната.

„Гърция е страна със структурни затруднения, но Гърция не е изкупителна жертва на еврозоната“, каза Венизелос, цитиран от DPA, пред журналисти при пристигането си в Люксембург за участие в срещата на 17-те финансови министри на страните, въвели еврото.

„Гърция е горда страна. Ние сме в състояние и можем да продължим напред въпреки дълбоката рецесия, въпреки натрупаната рецесия“, каза Венизелос, отбелязвайки "трудните" мерки за строги ограничения, които страната трябва да изпълнява под натиска на международните си кредитори.

Според Венизелос страната му е предприела всички необходими мерки, за да изпълни изискванията на Тройката. Преди това стана ясно, че Гърция няма да успее да изпълни спестовната си програма. 

Финансовият министър допълни, че бюджетът на страната за 2012 година е "амбициозен", подчертавайки, че без плащанията по дълга, Гърция планира да постигне бюджетен излишък от 3,2 млрд. евро „за първи път от много години“.

„Вече сме готови да представим резултати“, каза още Венизелос.

В момента Тройката (ЕС, ЕЦБ и МВФ) е в Атина. Експертите ще изчислят до каква степен рецесията е отговорна за по-високия дефицит, твърди европейски дипломат, цитиран от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 12 rate down comment 5
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте WINNER1,Държавната финансова грешка, поради която се развива стопанска криза през 2011 г. съществува без (досега) да е известна.За ситуация в съответна страна са възможни две тези:Запазеното старо, от време със Златни пари нейно държавно финансово управление (ДФУ)(1) съответстваили(2) НЕ СЪОТВЕТСТВАна качества на ползвани нови Незлатни пари.При условия, че досега отговора на този въпрос не бе проучван и същият бе световно неизвестен, след (за първи път в света) изследвания установих, че е вярна теза 2.Именно старо ДФУ от време със Златни пари, което е НЕГОДНО, но се запазва при стопанство с нови Незлатни пари е същността на разкритата държавна финансова грешка.Ако някой желае да обосновете, че представеното НЕПЪЛНОЦЕННО държавно управленско поведение не е управленска грешка, то следва да докаже вярност на Теза 1, че старото от време със Златни пари ДФУ е полезно приложимо и при стопанство с Незлатни пари.С уважение,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
georgi_shum
преди 12 години
:)) Усещам го, че вече ще изоставя тая идея - както тази за 2-та ОЛП преди години :) Скоро очаквайте ново гениално включване от г-н Митев :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
WINNER1
преди 12 години
Напиши пак за грешката :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Lucifer
преди 12 години
Дилемата е ; да спасяваме гърция или да се спасява ЕС от гърция и компания???...ЕС просто няма шанс със вечно стачкуваща и не работеща гърция, а най -лошото е че тая дилема още съществува...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Е как не го е срам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 10
Иван Митев
преди 12 години
Проблемът не е само в Р. Гърция, а и в грешни съвети, които Европа дава.При изпълнение на сегашните европейски указания стопанската криза в Р. Гърция ще се разраства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
hienata
преди 12 години
вместо да се чудят какви помощи да им пратят, да вземат да ги научат да работят малко....защото едва ли има по-мързелив и алчен народ от Гръцкия, измежду всички останали в ЕС.факт е че винаги са се опитвали да получават много срещу почти нищо дадено, така че просто дойде време да си платят сметките....най-добре да бъдат извадени от еврозоната, и да си понесат последствията - в крайна сметка, когато някоя фирма фалира, банките й прибират собствеността, време е и Гърция да "даде" някое и друго парченце от "себе си" на цена, която да й помогне да се самофинансира....никой не би отказал някое гръцко островче, или още по-добре - контитентална земя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още