IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еднодневните депозити на европейските банки в ЕЦБ достигнаха едногодишен връх

Вложенията сочат, че доверието между банките намалява и това ги кара да влагат излишъка си от ликвидност в най-сигурните депозити въпреки ниските лихви

15:06 | 03.10.11 г.
Еднодневните депозити на европейските банки в ЕЦБ достигнаха едногодишен връх

Еднодневните депозити в Европейската централна банка нараснаха до най-високото си ниво за повече от година в петък, което добавя нови признаци за нарастващо напрежение във финансовия сектор в еврозоната, съобщава Marketwatch.

От ЕЦБ съобщиха, че банките са вложили 199,639 млрд. евро за уикенда при 0,75% годишна лихва, което е значим ръст спрямо 161,145 млрд. евро в четвъртък.

Това е и най-високото ниво от юли 2010 г., когато върху данните оказа влияние приключването на мащабната 12-месечна операция по рефинансиране от страна на финансовата институция.

Вложенията в ЕЦБ нарастват, когато доверието между банките намалява и това ги кара да влагат излишъка от ликвидност в най-сигурните депозити въпреки ниските лихви.

Използването на еднодневни кредити от ЕЦБ при лихва от 2,25% годишно също е нараснало в петък до 1,414 млрд. евро в сравнение със 765 млн. в четвъртък.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още