IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън: Разпадането на еврозоната ще навреди на Великобритания

40% от британския износ се реализира в региона, припомня премиерът на страната

10:32 | 03.10.11 г. 1
Камерън: Разпадането на еврозоната ще навреди на Великобритания

Британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че за Великобритания би било „много лошо“, ако еврозоната се разпадне, съобщи ВВС.

Според Камерън дълговата криза в еврозоната е „заплаха не само за нея, но и за британската икономика и световната икономика“. Той подчерта, че лидерите на еврозоната трябва да предприемат бързи и решителни действия.

По думите му, тъй като 40% от британския износ е за еврозоната, страната няма да може да се защити, ако събитията се развият в неблагоприятна посока.

Камерън обяви, че британското правителство има „много ясна представа“ за това какво трябва да бъде направено и действа в тази посока с партньорите си от Европа и Международния валутен фонд.

Според британския премиер лидерите на еврозоната трябва да стабилизират финансовите системи в региона, да осигурят по-сериозно участие на МВФ и да действат решително по отношение на високите нива на държавния дълг на страните членки.

„Трябва да бъдат предприети действия през следващите няколко седмици за стабилизиране на европейските банки, за подсилване на защитните механизми на еврозоната и за решително справяне с дълговите проблеми“, обяви той.

По думите му тези спешни мерки трябва да бъдат предприети преди въвеждането на дългосрочните планове за по-тясна икономическа координация в еврозоната, като например обща данъчна система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Ако се запитаме, какво е положението на Гърция и близо ли е тази държава до фалит, се натъкваме на парадокс. Никой не знае точно колко дължи Гърция, включително самите гърци. Знае се за някакви 270-300 милиарда долара, които Гърция дължи на финансови институции в Германия, Франция и Великобритания. Има обаче и частни гръцки дългове, които са от същия порядък. Същевременно на Гърция почти никой нищо не и дължи. Това е важно, защото в крайна сметка съществена е нетната задлъжнялост, а тя се измерва с разликата от парите, които една държава дължи, и парите, които на нея дължат. Така дългът на Гърция се оценява на сума между 350 милиарда (оптимистичен вариант) и 550 милиарда (песимистичен вариант) евро. Реалистичният вариант е 450 милиарда. При население от 11 милиона души, това прави над 40 000 евро на човек. При това всяко пеленаче, юноша, служител и пенсионер дължи тази огромна сума. Ако сумата беше 10 пъти по-малка, то можеше да се търси начин тя да се върне. Такава сума обаче Гърция не може да върне и при най-добро желание и съответно при най-голямо затягане на колана. Брутният вътрешен продукт на САЩ е точно толкова, 14 трилиона долара. Да видим сега по колко дължи всеки американец, от пеленачето до 100-годишния старец. При население 310 милиона души и дълг 15 трилиона долара, всеки гражданин на САЩ дължи по 48 000 долара, или по 35 000 евро. А както видяхме преди малко, всеки грък дължи по 40 000 евро. Подозрително близки са тези числа. И навеждат на мисълта, че щом една държава с известно ниво на дълга е фалирала, то и другата, със същото ниво на дълга, също трябва да е фалирала.Дълговете на Гърция и САЩ, равни на съответните брутни вътрешни продукти обаче са детска играчка в сравнение с дълговете на една Ирландия, които от 8 до 10 пъти надвишават брутния вътрешен продукт. За Ирландия и нейните финансови проблеми, разбира се, също се говори, но някак тихичко и не натрапчиво. И напразно. Подобен дълг, и то натрупан в мирно време, е рекорд на всички времена и народи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още