IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Испания пое контрола над 3 спестовни банки

Малките испански спестовни банки са в основата на опасенията за стабилността на банковата система на Пиренеите

16:12 | 30.09.11 г.
Централната банка на Испания пое контрола над 3 спестовни банки

Централната банка на Испания пое контрола върху три от спестовните банки в страната, които не са успели да привлекат частни капитали, съобщи Ройтерс.

Институцията съобщи, че е похарчила13,4 млрд. евро (18,3 млрд. долара) за  рекапитализацията на Catalunya Caixa и Unnim, които се намират в Каталуния, и NovaCaixaGalicia в Галисия.

Малките испански спестовни банки са в основата на опасенията за стабилността на банковата система на Пиренеите, припомня агенцията. Притесненията ескалираха, след като миналата година централната банка национализира спестовната финансова институция CajaSur.

По думите на управителя на централната банка на Испания Мигел Анхел Фернандес Ордонес, 96,4% от банките в страната са приключили с рекапитализацията. Той допълни, че държавният фонд за преструктуриране на банковата система няма да има нужда да набира средства от пазарите.

Мигел Анхел Фернандес Ордонес коментира, че в момента основният проблем за банковата система на Испания е дълговата криза, а не „лошите“ активи, свързани с имотния сектор.

Междувременно, Европейската комисия даде предварително одобрение на държавна помощ в размер на 4,75 млрд. евро за други три испански банки - NCG Banco, Catalunya Banc и Unnim Banc. Парите са необходими на финансовите институции за покриване на новите капиталови изисквания.

Окончателно одобрение на помощта от Брюксел зависи от преструктурирането на банките и тяхната дългосрочна стабилност и адекватност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още