IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дания въвежда данък върху мазнините

Страната става първата с подобни мерки срещу затлъстяването и сърдечно-съдовите проблеми

15:46 | 30.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Дания въвежда данък върху мазнините

Дания е първата държава в света, която въвежда данък върху мазнините. Целта е да се противодейства на тенденцията на затлъстяване и увеличение на сърдечно-съдовите проблеми, пише британският вестник Telegraph.

Считано от събота, датчаните ще плащат допълнително 30 йоре на всяка опаковка масло и 8 йоре на порция пържени картофи. По този начин се очаква в хазната да влязат 2,2 млрд. крони, а потреблението на наситени мазнини да се свие с 10%.

„Това е първият в историята данък върху мазнините“, обяснява Майк Райнър от университета в Оксфорд. Много е интересно, досега не е имало подобни политически действия. Сега ще можем да видим резултатите“, коментира той.

Към момента по-малко от 10% от датчаните са силно затлъстели, което ги нарежда под средното за Европейския съюз ниво.

В началото на септември Унгария въведе данък върху всички пакетирани храни, съдържащи нездравословни количества захар, сол и въглехидрати, както и върху продуктите, които съдържат над 20 милиграма кофеин на 100 милилитра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 12 години
Ха-ха-ха - това е отлична идея за нашият министър с бабешките очилца - нов Данък Свинщина - който надхвърля с над 15% приетото за нормално тегло (по схемата ръст в сантиметри минус сто), да плаща тоя извънреден данък - защото консумира повече ресурси, заема повече място и хвърля повече сянка !!! Родителите на тлъсти деца - да бъдат глобявани, задето не се грижат за здравето им !!! Направо ще се напълни хазната, около себе си като гледам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още