IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските индекси грейнаха в зелено след поредица добри новини

Гласуването на новите правомощия на стабилизационния фонд и по-силният от очакваното ръст на американската икономика предизвикаха оптимизъм на пазара

20:04 | 29.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси грейнаха в зелено след поредица добри новини

 

Борсовите индекси в Западна Европа записаха сесия на положителна територия. Оптимизмът дойде след няколко добри новини, свързани с Европейския фонд за финансова стабилност и икономиката на САЩ. Това се отрази позитивно на финансовия сектор.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 напредна с 0,7 на сто днес, за да приключи деня при 228,90 пункта. Така бе възобновен възхода на показателя, който вчера записа първи спад за последните четири сесии.

За оптимизма допринесоха както новината, че най-силната икономика в еврозоната – Германия, е подкрепила новите правомощия на стабилизационния фонд и инжектирането на още средства в него, така и данните, че икономиката на САЩ е отбелязала по-силен от предварително обявения ръст през второто тримесечие, пише MarketWatch.

Индексът на сините чипове в Германия – DAX, завърши деня с ръст от 1,1 на сто до 5 640 пункта, с толкова, но до 3 028 пункта приключи сесията за френския CAC 40. На Острова FTSE 100 обаче се понижи с 0,4 на сто до 5 197 пункта.

Представителите на финансовия сектор се радваха на висок интерес, като акциите на Commerzbank и Deutsche Bank поскъпнаха с по над 4 на сто. Ръстът в пазарната капитализация на френските BNP Paribas, Credit Agricole и Societe Generale се повиши с по над 5 на сто.

На обратния полюс останаха компаниите за луксозни стоки. Причина за това станаха данни за опасност от „твърдо” приземяване в Китай, който през последните години е основен пазар за сегмента. Пазарната капитализация на LVMH и Burberry се понижи съответно с 5 и 8 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
мда.. а днес? до обед всичко на червено пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още