IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Плюс, минус, плюс... Dax затвори волатилна сесия на червено

Всички водещи европейски индекси приключиха днешната търговия със спад

19:47 | 28.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският индекс Dax днес показа различни лица, като времето през април: сутринта бе волатилен, на обяд – на плюс, а затвори на минус, пише в свой анализ Bloomberg. 

В началните часове всичко говореше за това, че Dax няма да продължи вчерашното си рали, но само половин час след началото на сесията индексът потегли нагоре. Предложението на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за по-големи механизми за гаранция за гръцките банки зарадва за кратко инвеститорите. „Това показва още веднъж, че политиците влияят на пазара в една или друга насока“, твърди трейдър.

По обяд водещият германски индекс постигна най-високата си стойност при курс от 5 700 пункта, но след това започна да отслабва. Инвеститорите започнаха да се въздържат от покупки заради оповестяването на американските данни за конюнктурата.

Така индексът започна да спада. Отварянето на щатските борси DAX отново потегли нагоре, но този импулс бе краткотраен. Негативно на търговията се отразиха и данните за инфлацията в Германия, която през септември се е ускорила до 2,6%, достигайки максимална стойност за последните три години.

Инвеститорите останаха нервни и заради нерешените проблеми в Гърция, и се задоволиха с вчерашните резултати. Вчера Dax се повиши с цели 5,3%, което бе един от най-високите ръстове за последните години.

Така в края на този напрегнат за борсата във Франкфурт ден Dax затвори със спад от 0,9% до 5578 пункта.

Европейският индекс EuroStoxx 50 затвори със спад от 0,79%. Националните индекси в Париж и Лондон също затвориха на червено.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още