IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейски одитори провериха как се връщат неправилно изплатени агропомощи

Голяма част от надвзетите суми се възстановяват от бюджетите на държавите-членки вместо от неправомерно получилите евросредства, сочи докладът

12:02 | 28.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейски одитори провериха как се връщат неправилно изплатени агропомощи

Европейската сметна палата публикува доклад за това как се възстановяват неправомерно изплатените суми в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП), съобщи Европейската комисия.

Европейският съюз изразходва за земеделие и развитие на селските райони приблизително 55 млрд. евро на година, част от които се изплащат неправомерно поради подаване на нередовни или неточни заявления или грешки.

Един от основните проблеми, установен от одиторите, е, че приблизително 90% от сумите, вписани в отчетите на ЕС като възстановяване на плащания, са извършени от комисията чрез удръжки от държавите членки, а не чрез действително възстановяване от получатели на неправомерно изплатена помощ.

Това без съмнение защитава финансовите интереси на ЕС, но няма пълния възпиращ ефект на възстановяване, извършено от получател на средства, на който неправомерно са били изплатени определени суми, отчитат проверяващите.

Все пак одиторите посочват, че в повечето случаи държавите членки обработват и вписват дълговете в съответствие с изискванията и правилата.

В някои случаи обаче съществуват значителни разлики в тълкуването на нормативните разпоредби: дълговете се признават по различно време, докладваните данни не подлежат на сравнение, лихвите се прилагат несистематично, а датата и обстоятелствата, при които се отписват дълговете, се различават съществено.

Правилата не са достатъчно ясни, се посочва в доклада. Като цяло възстановяването от страна на държавите членки на нови дългове и надзора на този процес са се подобрили след приемането на новата регулаторна рамка през 2006 г., но все още остават някои слабости, се посочва още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още