IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отхвърли идеята за усилване на Европейския фонд за финансова стабилност

Идеята, че икономическият растеж може да се поддържа чрез нови дългове е грешна, е заявил немският канцлер Ангела Меркел

16:58 | 27.09.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Германия отхвърли идеята за усилване на Европейския фонд за финансова стабилност

Германското правителство отхвърли идеята за разширяване на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) отвъд договореното през юли от страните-членки на еврозоната, предава The Wall Street Journal.

Промените във фонда трябва да изглеждат точно като плана, одобрен на 21 юли, е заявил Щефен Зайберт, говорител на германския канцлер Ангела Меркел, добавяйки, че немското правителство не одобрява нови промени.

Говорителят е потвърдил също така правителствената номинация на Йорг Асмусен за наследник на Юрген Щарк като член на борда на директорите на ЕЦБ. Асмусен ще заеме новия си пост най-рано през ноември, ако бъде одобрен от централната банка, е заявил Зайберт.

Държавите от еврозоната са в процес на увеличаване на фонда за финансова стабилност от 250 на 440 млрд. евро. Фондът ще може вече да осигурява средства за капитализиране на банки, да изкупува облигации на вторичните пазари и да отпуска кредитни линии на страните-членки, които нямат програми за финансова помощ.

Ангела Меркел е заявила, че развитите страни не могат да си позволят да поемат още дългове, за да финансират нови стимулиращи програми, тъй като стават уязвими на атаки от пазарите.

„Идеята, че икономическият растеж може да се поддържа чрез нови дългове е грешна“, е изтъкнал германският канцлер.

По-рано през деня испанският финансов министър Елена Салгадо също отхвърли разширяването на фонда за стабилност. „Това не стои на дневен ред“, каза тя в отговор на коментари от други представители на еврозоната за усилването на фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
е не беше ли точно тя която го предложи това нещо? не е добре положението. малко стана политика тип ГЕРБ, днес едно утре назад, вдруги ден енигма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 12 години
"Идеята, че икономическият растеж може да се поддържа чрез нови дългове е грешна, е изтъкнал германският канцлер.Хе-хе - същото го повтарям и аз от около година и половина: NO CREDIT!!!...Но нищо де - по-добре късно отколкото още по-късно :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
status
преди 12 години
Да... фалитът е факт, само остава да го обявят официално. Германците по скоро ще "ритнат" ЕС отколкото да се оставят да ги "доят" гръцките тарикати и други подобни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още