IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК обмисля по-строги правила за използваните парникови газове в климатиците

Потребителите купуват все повече битови уреди с флуорирани газове и това налага въвеждането на нови мерки

17:44 | 26.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК обмисля по-строги правила за използваните парникови газове в климатиците

Европейската комисия започна обществена консултация с цел да се бъдат въведени по-строги мерки за намаляване на емисиите на флуорирани газове в промишлеността, съобщават от ЕК.

Флуорираните газове се използват в промишлеността, а напоследък и в битовите уреди като климатици и хладилници, което допринася върху промените в климата и глобалното затопляне, се посочва в мотивите за предизвикване на тази дискусия.

Според Еврокомисията действащият регламент на ЕС за флуорираните газове е дал значителни резултати, като се очаква в дългосрочен план техните емисии да се запазят на сегашното равнище, ако не се вземат допълнителни мерки.

Сега на флуорираните газове се падат около 2% от емисиите на парникови газове в ЕС. Ако емисиите се стабилизират на сегашното равнище, без допълнителни мерки, това означава значително нарастване на техния дял в бъдеще.

Възможно е тези газове да бъдат заменени с алтернативи, които не оказват неблагоприятно въздействие върху климата. Съществува потенциал до 2030 г. ЕС да намали с до две трети емисиите на флуорирани газове спрямо сегашното им равнище.

Въпреки посочените значителни резултати от действащото законодателство не се очаква в дългосрочен план общите емисии на флуорирани газове да намалеят спрямо сегашното равнище. Причината е, че те се използват във все повече битови уреди. Същевременно тези уреди спадат към секторите, в които нарастват възможностите за използване на алтернативи.

Консултацията за евентуални бъдещи мерки ще продължи до 19 декември 2011 г. Обсъжданите възможни варианти предвиждат сключването на нови доброволни споразумения, забраната за нови продукти и оборудване, както и схема за постепенно изваждане на хидрофлуоровъглеводородите от пазара на ЕС.

Парниковите газове, обхванати от протокола от Киото, включват три групи флуорирани газове. Различните флуорирани газове допринасят между 140 и 23 900 пъти повече за глобалното затопляне отколкото въглеродния диоксид (CO2) - най-разпространеният парников газ.

Флуорираните газове се използват в нарастваща степен в редица промишлени приложения, включително климатични инсталации, хладилна и пожарогасителна техника, електроника, производство на фармацевтични и козметични продукти и др.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още