IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма време за спасяването на еврото

Европейските власти трябва да вземат бързи решения за бъдещето на еврозоната, без право на провал, смята колумнистът на FT Волфганг Мюнхау

12:06 | 26.09.11 г. 9
<p>
	Ако лидерите не вземат спешни мерки, еврото ще бъде притиснато до стената.<em> Илюстрация: sxc.hu</em></p>

Ако лидерите не вземат спешни мерки, еврото ще бъде притиснато до стената. Илюстрация: sxc.hu

Неспособността на света за спре икономическия спад и разпространяването на дълговата зараза към Италия промени характера на кризата в еврозоната. Това, което някога беше дългово проблемче на малка, периферна държавица, сега заплашва съществуването на еврото, пише колумнистът Волфганг Мюнхау за The Financial Times.

Европейските лидери обаче сякаш не виждат какво предстои и се провалиха при рекапитализацията на банковата система. Когато пък създаваха Европейския механизъм за финансова стабилност, те мислеха само за малките държави, изпаднали в затруднение. Сега тяхната стратегия пак е пред провал, пише Мюнхау.

По време на есенната среща на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ) европейските политици попаднаха под силен натиск. Но дали ще предприемат някакви действия?

Чисто технически, кризата в еврозоната може да бъде разрешена с емитирането на еврооблигации или с удължаване програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на държавен дълг. И двете стъпки обаче биха изисквали фискални и финансови реформи, отбелязва коментаторът.

По-ефективно би било да се подсили фондът за подкрепа на еврото, смята Мюнхау. Икономистите Томас Майер и Даниел Грос предложиха на фонда да му се даде банков лиценз, така че да може по-лесно да привлича средства от ЕЦБ. Има и проект фондът да стане застрахователен. Всички тези предложения имат за цел неговото усилване, така че механизмът да може да оперира отвъд границите от 440 млрд. евро – сегашния таван на фонда за подкрепа на еврото.

Основният проблем обаче не е технически, а политически. Дебатът се фокусира върху непозволените методи за действие – никакви еврооблигации, никакви спасителни планове, без това и без онова. Докато светът дискутира следващите стъпки за борба с кризата, европейските власти все още не са ратифицирали дребни промени в механизма, които бяха приети от Европейския съвет още на 21-и юли, посочва Мюнхау.

И всичко това продължава, отбелязва коментаторът. Бундестагът едва в четвъртък тази седмица ще гледа промените в Европейския механизъм за финансова стабилност, а през октомври ще бъде гласуван и следващият транш за Гърция. В началото на следващата година пък вероятно ще се наложи гласуването на нова финансова програма за Гърция, или пък за Португалия и Ирландия. Всяка една от тях естествено ще се гласува поотделно в Бундестага.

Последна актуализация: 15:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 9
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте Инвестиращ, Да вярно е написаното от Вас, че кризи е имало при условия със Златни пари.За да се избегнат недостатъци при Златни пари се е преминало към ползване на Незлатни пари.Проблемът, който днес съществува е, че при полезната замяна на пари от Златни към Незлатни не е усъвършенствано съответното ДФУ, с която промяна същото да стане ГОДНО за ползване при нови условия с Незлатни пари.Именно при нови условия запазване на старо (от време със Златни пари) ДФУ е сегашната особено важна причина за стопанска криза, защото при условия на Незлатни пари и запазено ДФУ от време със Златни пари ежедневно се създават диспропорции и (за достатъчно време) стопанска криза.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 11
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте г-н dean.jordanov,Защо истината Ви дразни?Ако Вие не сте съгласен, че днес е налично ДФУ, което е НЕГОДНО за условия с Незлатни пари, то Вие не може да бъдете на друго мнение освен, че същото това (старо, от времето със Златни пари) ДФУ съответства на качества на Незлатни пари.Бъдещето ще покаже коя теза е вярна.Вместо да недоволствате, че се пише за истина за стопанска криза през 2011 г., по-полезно е да протестирате срещу тези, които не са Ви научили за съществуване на тази държавна финансова грешка, която създава условията за стопанска криза и за съпътстващи последици, които са около нас.Поведение за прикриване на истина за стопанска криза (държавна финансова Грешка на Джон Лоу) подпомага за нови болезнени щети за участници в стопански живот. С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Не това е основния проблем, престани да спамиш едно и също нещо. Основния проблем е, че много държави са живели над реалния си стандарт издържайки се най-вече от кредити. Златни, незлатни няма значение когато няма морал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
Инвестиращ
преди 12 години
Ами че то на всички е ясно, че финансовото управление е погрешно, при това не само на държавно, но и на наддържавно ниво. И че наистина е необходимо погрешното финансово управление да стане правилно. Леко неясният въпрос е как и дали може да стане това. Между впрочем, диспропорции и кризи е имало и по време на "Златните пари". Да не би пък тогава управлението да е било от днешното време на "Незлатни пари"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 10
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте 0pk,Възможни са две тези:Запазеното от време със Златни пари съответно държавно финансово управление (ДФУ)(1) съответстваили(2) НЕ СЪОТВЕТСТВА на качества на ползвани Незлатни пари.Моето мнение е, че е ВЯРНА ТЕЗА 2.Именно поради държавната финансова грешка за НЕСЪОТВЕТСТВИЕ на запазено (от време със Златни пари) ДФУ спрямо качества на Незлатни пари се развиват диспропорции и (за достатъчно време) стопанска криза.За успешно спасение от стопанска криза в Европа през 2011 г. е необходимо да се прекрати тази държавна финансова Грешка на Джон Лоу, което ще осигури усъвършенстване на съответно държавно финансова управление и негова ГОДНОСТ при стопанство с Евро и кризата ще се премахне.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
georgi_shum
преди 12 години
Ако лицето Митев ти отговори нещо, особенно, ако е нещо смислено, моля да ме информираш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
каква пък е таз грешка, ще обясниш ли по-подробно моля те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
Иван Митев
преди 12 години
Спасяване на еврото не е трудно, защото е известна грешката (държавна финансова негодност за стопанство с Незлатни пари), която подсигурява развитие на криза и същата може да се прекрати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
forexar
преди 12 години
"колумнистът" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още