IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Банкрут на Гърция би разрушил вярата в Европа

Еврозоната не може да си позволи доверието към нея да изчезне, тъй като това ще отблъсне инвеститорите, смята германският канцлер

09:29 | 26.09.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
Меркел: Банкрут на Гърция би разрушил вярата в Европа

Ако се допусне Гърция да спре обслужването на държавния си дълг, това ще доведе до разрушаване на инвеститорското доверие към еврозоната. Така може да се стигне до проблемите, които пазарите преживяха след банкрута на Lehman Brothers през 2008 година.

Това е мнението на германския канцлер Ангела Меркел за ситуацията с гръцките дългове, пише Ройтерс.

„Трябва да предприемаме стъпки, които да можем да контролираме. Това, което не можем да си позволим, е да разрушим доверието на инвеститорите и да изпаднем в ситуация, при която да се очаква същия сценарий за Испания, Белгия или друга държава. Тогава нито един човек няма да инвестира парите си в Европа“, категорична е Меркел.

Канцлерът признава, че разчита изцяло на оценките на Международния валутен фонд за начините, по които да се противодейства на кризата в Гърция. Канцлерът заявява, че до момента, в който от МВФ вярват, че гръцките дългове са устойчиви, тя ще подкрепя тази позиция.

Ангела Меркел посочва, че лидерите от еврозоната трябва да „издигнат предпазни стени“ около Гърция, за да бъдат предотвратени пазарните атаки към други страни от еврозоната.

„Трябва да бъдем в готовност за действие. Трябва да издигнем бариера“, посочва Меркел.

Тази седмица за Ангела Меркел предстои важен тест, тъй като германският парламент трябва да гласува решение за бъдещето на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF). Според някои кръгове провал на приемането на новите правомощия на фонда би могъл да предизвика разпад на управляващото мнозинство и вероятно ще трябва да бъдат свикани нови избори.

Именно гласуването на новите правомощия на ESFS може да постави основите за по-решителни действия по отношение на Гърция и други страни с дългови проблеми. След 2013 година пък се очаква създаването на постоянен фонд за финансова стабилност.

Тогава според Меркел ще има възможност страните, които не могат да посрещат дълговете си, да бъдат оставени да обявят неплатежоспособност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Вярата в Европа е вяра в разума , а най-разумното нещо е придържането към истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Ангела Меркел посочва, че лидерите от еврозоната трябва да издигнат предпазни стени около Гърция, Е нали щяха да ги вадят от Шенген? и едно ембарго да им спретнат по море и по-суша - за да не пренасят заразата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
rogers
преди 12 години
Тая *** крава какво се прави на луда. Със същия успех може да излезне и да каже дай да налеем пари на борсата щото като пада и инвеститорите ще загубят доверие в инвестирането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Необходимо беше технологично време за напечатването на драхми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
VesselinTHRK
преди 12 години
Г-жо Меркел, вярата в Европа не зависи от фалита на Гърция. Реално Гърция е фалирала още преди 20-25 години, но за този период е имало банки, фондове, държави и др., които са им давали пари назаем. Сега просто няма кой да им даде повече, заеми ... Така че, когато вземате повече и повече заеми, за да изплащате старите - няма никакъв шанс да подобрите положението си. Изхода за Гърция е фалит (само, че ако беше преди 18 месеца нещата вече щяха да са доста по-добре)!!! Бърз, без уговорки, без компромиси и т.н. А вече след това със сигурност ще има големи компании, които ще инвестират в Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Напротив Гърция трябва да фалира за да се запази доверието в Европа, но трябва максимално бързо да се измисли процедура по която това да стане без да се създават излишни трусове. А това че гърците имат някакви активи като кораби туризъм и т.н. да имат но това всъщност е за сметка на тия които са им давали заемите, затова проблема сега е тия дето са дали заемите да вземат тия активи, защото самоте гърци с нищо не са заслужили тяхното придобиване и не виждам защо цяла европа трябва да прави подаръци на гръцкия бизнес и държава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
lyusien
преди 12 години
Ами хайде действайте Не е необходимо да се казва че трябват действия Деиствайте Всички държави в Е С -ЕЦ Б Големите банки в Европа Гръцките компании не са толкова зле Имат огромен танкерен и търговски флот добър туризъм и земеделие Проблема са политиците и банките Озаптете ги и ги накараите да играят по правилата Колкото по отлагате проблема тои става по голямИ дано сега разберете че е необходимо голямо и силно европеиско правителство Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още