IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на UBS напуска поста си*

Изпълнителният директор Освалд Грюбел поема вината за скандала с неразрешените сделки на своя брокер

14:08 | 24.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Изпълнителният директор на швейцарската банка&nbsp;Освалд Грюбел&nbsp;пое вината за загубата.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на швейцарската банка Освалд Грюбел пое вината за загубата. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на швейцарската банка UBS Освалд Грюбел подава оставка и по този начин поема отговорност за скандала с милиардно измерение, разтърсил из основи банката през миналата седмица.

„Управителният съвет на UBS приема решението за подаване на оставка от страна на главния изпълнителен директор Освалд Грюбел“, заяви в прессъобщение банката в събота. Докато не бъде назначен нов директор начело на пострадалата банка ще застане шефът на поделението за Европа Сержио Ермоти.

В резултат на неразрешени действия на един от лондонските си брокери банката понесе внезапна загуба в размер на 2,3 млрд. долара.

Грюбел е разбирал като свое задължение да понесе отговорност за загубата на базираното в Лондон поделение за инвестиционно банкиране, се казва в декларация на президента на Управителния съвет Каспар Вилингер.

През седмицата се появиха противоречиви спекулации за бъдещето на мениджъра. Грюбел коментира пред Der Sonntag, че не възнамерява да подава оставка заради скандала с неразрешените операции. В друго интервю, дадено за швейцарската телевизия Tagesschau, обаче той заяви, че също носи отговорност за събитията в банката и „трябва да си понесе последствията“.

И в бъдеще UBS ще държи на бизнес модела си – на интегрирана банка с отделения Wealth Management, Investment Bank и Global Asset Management. Инвестиционната банка обаче ще обърне и силно внимание на търсенето на клиентите си.

Припомняме, че на 15 септември излезе наяве загуба от 2 млрд. долара, причинена от непозволена търговия  с фючърси върху S&P 500, DAX и EuroStoxx в последните три месеца . Няколко дни по-късно загубата беше ревизирана до 2,3 млрд. долара, а главният изпълнителен директор на UBS Освалд Грюбел съобщи, че ще поиска на редовната среща на борда на директорите да бъдат подкрепени радикални и бързи промени в инвестиционните подразделения на банката.

* Статията е допълнена в 14,30 часа

Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още