IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Възстановяването на Гърция ще трае десет години

Според германския финансов министър Атина трябва да остане в еврозоната на всяка цена

11:15 | 24.09.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Шойбле призовава и Италия към по-решителни спестовни мерки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шойбле призовава и Италия към по-решителни спестовни мерки. Снимка: Ройтерс

„За цялостното възстановяване на конкурентоспособността си Гърция ще има нужда по-скоро от едно десетилетие, а не една година“, твърди германският финансов министър Волфганг Шойбле в интервю за специализираното икономическо списание Wirtschaftswoche.

Според него обаче няма как нужните строги фискални мерки да бъдат спестени на гръцкия народ. Същевременно Шойбле предупреждава и за последиците от възможен фалит на страната. „Съществува реална опасност в такъв случай валутният съюз да се разпадне“, казва министърът. Освен това Европейският съюз ще загуби политическото доверие и ще подкопае вярата към себе си като надежден търговски партньор. Не бива да се подценяват и опасността за банките и вероятността от зараза сред останалите държави.

Според Шойбле Гърция трябва да остане в еврозоната при всички обстоятелства. „Някои актьори на финансовите пазари се съмняват, дали една такава конструкция като Европа може да поддържа стабилна валутата си. И тестват това“, заявява германският министър. „Някои участници на пазарите имат интерес от волатилност, а не стабилност, защото могат да спечелят от това“.

Във всеки случай гръцкото правителство било твърдо решено да запази членството си в зоната и всички европейци трябвало да имат респект към усилията на държавата. „В крайна сметка народът трябва да реши, дали може и иска да понесе тежестта от реформата“, добавя Шойбле.

Същевременно той призовава Италия към по-решителни спестовни мерки. „Управляващите в Италия, а и във всички страни, трябва да знаят, че е проблематично да се обявяват мерки или нови задължения, а след това да не се спазват. Така може да се загуби доверието на финансовите пазари“.

Според Шойбле дълговете на Италия обаче не са големи и сравнително лесно може да се върнат към правилата на пакта за стабилност. Възможно е било Италия да вземе за повод намаляването на кредитния й рейтинг от страна на Standard & Poor's и да ускори прилагането на пакета с икономии за около 60 млрд. евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
JonnieJ
преди 12 години
Знам дузина ресторанти с вълшебна кухня и отлежали вина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
windok
преди 12 години
Що бе Jonnie? Аз обичам да плащам:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
JonnieJ
преди 12 години
Не без основание главният икономист на ЕЦБ Юрген Щарк напусна институцията! Явно знае на къде отиват нещата... Помислете само защо Германия не пожела ЕЦБ да бъде ръководена от немец? Май започнаха да се разграничават евробратството! НИКОЙ НА ТОЗИ СВЯТ НЕ ОБИЧА ДА ПЛАЩА ЧУЖДИ СМЕТКИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
WINNER1
преди 12 години
Вероятно пак ще кажат ,че рейтинговата агенция греши.Както американците казаха ,че греши така и те .Да ама не както се казваше грешката е ВЯРНА :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
Danny666
преди 12 години
"Според Шойбле дълговете на Италия обаче не са големи и сравнително лесно може да се върнат към правилата на пакта за стабилност.Ха ха ха при 120% от GDP и растеж от порядъка на 0.2% НАИСТИНА НЕ Е ГОЛЯМ ха ха ха.... Може би требва да стане като на Гърция ? ха ха ха ..Тъпите шваби се набутаха в тази глупост наречена ЕС и сега се чудат какво да правят.Г-н Шойбле оставете Италия, там ВЕЧЕ е свирено ! Нещо да кажете за ФРАНЦИЯ ? Банките там са технически банкрутирали и едно евентуално рекапитализиране ще доведе до падане на ААА рейтинга на държавата ! Тогава какво ще правите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още