IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи банкер от ЕЦБ заговори за фалит на Гърция

Отдавна някои експерти настояват за обявяване на несъстоятелност на Гърция. Сега за такъв вариант заговори и централният банкер на Холандия

13:51 | 23.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Жителите на Атина осъмнаха без метро, трамвай и градски влак заради стачка в транспорта.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Жителите на Атина осъмнаха без метро, трамвай и градски влак заради стачка в транспорта. Снимка: Ройтерс

Днес местните вестници Ethnos и Ta Nea писаха, че вицепремиерът и финансов министър Евангелос Венизелос не изключва страната да стигне до контролирано преструктуриране на държавния дълг чрез 50-процентно "подстригване" на облигациите. Финансовият министър смятал, че преструктурирането на дълга трябва да бъде предшествано от обявяването на мерки от кабинета за следващите три години и от гласуване на бюджета. 

Правителственият говорител Ангелос Толкис също опроверга статиите. Гърция щяла да спази договореностите от 21-и юли. „Най-голямото предизвикателство е да предотвратим всеки вид неплатежоспособност или срив“, твърди той, цитиран от Ройтерс. И депутатът от социалистите Теодора Цакри заявява, че няма подобен сценарий за „подстригване на 50% от облигациите“.

Ситуацията обаче става все по-сложна. Заради влошаващите се икономически показатели международната рейтингова агенция Moody's понижи с две степени кредитния рейтинг на осем гръцки банки. EmporikiBank, дъщерна на фреската Credit Agricole има рейтинг B3. National Bank, EFG Eurobank, Alpha-Bank, Piräus Bank, Attica Bank и ATE (Аграрната банка) са понижени от B3 на Caa2. Перспективите за гръцкия банков сектор остават негативни, което означава, че е възможно ново понижение на рейтинга.

Сред причините за понижението са и „очакваното влияние на влошаващото се икономическо състояние на страната върху лошите кредити“, заяви Moody's в прес съобщение.

В момента страната се бори за получаването на нов транш от спасителния пакет в размер на 110 млрд. евро от Еврозоната и МВФ. През идната седмица представители на т. нар. Тройка – Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ, ще пристигнат в Атина, за да вземат решение за транша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още