fallback

Гръцките фирми и потребители се "изнасят" навън

В последната година над 1 500 предприятия са изнесли бизнеса си в съседни страни, а все повече гърци пазаруват в граничните райони заради по-ниските цени

13:13 | 22.09.11 г. 1

Все по-често на витрините на затворените магазини в Атина се появяват надписи "Дава се под наем". Снимка: Ройтерс

Над 1 500 предприятия от преработващата промишленост и услугите в Гърция за последната година са изнесли бизнеса си в съседни страни. Наред с това тревожно расте и броят на гърците, които пазаруват в граничните райони заради по-ниските цени на стоките, като месечно броят им надхвърля 600 хиляди души, предаде БТА.

Това показват данните от изследване на Националната конфедерация на гръцките търговци, цитирани от агенция АНА-МПА.

Пренасянето на бизнеса и миграцията на потребителите не само лишават икономиката от приходи, но и пазара от ресурс, който се харчи извън страната.

Изчисленията на конфедерацията сочат, че едно на всеки четири предприятия по граничните райони на Гърция е преустановило работа и вместо да инвестира в страната, изнася своята дейност навън, а много други предприятия са затворили врати.

Кризата е ударила безжалостно малките и средни търговци и потребители, които се нуждаят от подкрепа от държавата, тъй като пазарът не издържа повече на прекомерно високи данъци и допълнителни мерки за икономии.

Трансграничната сива и контрабандна търговия е засегнала най-вече районите на гръцка Македония и Тракия, северната част на Егейско море и Додеканезите, като само за последната година над 500 млн. евро свежи пари са изтекли към България, Македония и Турция за покупка на потребителски стоки, алармират гръцките търговци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:04 | 10.09.22 г.
fallback