IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ пак призова банките в еврозоната да си вдигнат капитала

Банките се изправят пред ликвидни предизвикателства, тъй като инвеститорите изпитват притеснения от експозициите им в държавен дълг, заключава фондът в свой доклад

17:10 | 21.09.11 г.
МВФ пак призова банките в еврозоната да си вдигнат капитала

Международният валутен фонд (МВФ) оцени на 300 млрд. евро (410 млрд. долара) кредитния риск за европейските банки, който дълговата криза е генерирала, пише Bloomberg. В свой доклад фонда призова за подсилване на банковия капитал за по-голяма стабилност и спокойствие на инвеститорите, както и за подкрепа на кредитирането.

“Много банки трябва да увеличат капитала си, за да запазят доверието на техните кредитори и вложители”, посочва фонда в доклада си. “Без допълнителни капиталови буфери проблемите с достъпа до финансиране ще окажат сериозен натиск на банките, което пък ще ги принуди да намалят кредитирането за реалната икономика”, допълват от фонда.

В Европа се води политическо боричкане що се отнася до борбата с дълговата криза и прилагането на адекватни икономически мерки. Това подхранва опасенията за повишен риск от държавни фалити, смятат от МВФ.

Банките пък се изправят пред ликвидни предизвикателства, тъй като инвеститорите изпитват притеснения от експозициите им в държавен дълг. Още повече, че много финансови институции в Европа разчитат на Европейската централна банка (ЕЦБ) да им осигурява ликвидност, продължават от МВФ.

Институцията предупреди и банките от развиващите се икономики, че също ще понесат последствията от дълговата криза в еврозоната. Най-уязвими според МВФ са банките в Латинска Америка, а финансовите институции в Източна Европа и Азия са изложени на риск от ръст на разходите за финансиране.

Фондът обаче не коментира конкретни цифри за необходимостта от капиталови буфери в доклада си, отбелязва Ройтерс. В доклада се посочва, че тази оценка трябва да се направи след прилагането на всеобхватни стрес-тестове, които да идентифицират пробойните в балансите на финансовите институции.

Агенцията отбелязва, че европейските власти твърдо стоят зад резултатите от стрес-тестовете, които бяха публикувани през юли. Според тях едва 8 банки имат нужда от подсилване, а като цяло банковата система в еврозоната е стабилна. Тези резултати обаче срещнаха сериозна критика и бяха определени като политически удобни.

Вчера МВФ ревизира надолу прогнозата си за световния икономически растеж, както и за ръста на брутния вътрешен продукт на еврозоната и САЩ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още