IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция: Фалитът на Гърция ще струва по-скъпо на Европа от спасяването ѝ

Не разглеждаме вариант на събитията, в който Атина фалира, заяви говорителката на френското правителство Валери Пекрес

14:11 | 21.09.11 г.
<p>
	Валери Пекрес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Валери Пекрес. Снимка: Ройтерс

Фалитът на Гърция ще излезе по-скъп на Европа, отколкото плановете за спасяване на икономиката й, заяви говорителката на френското правителство Валери Пекрес пред телевизия BFM, цитирана от ИТАР-ТАСС.

„Днес полагаме всички усилия, за да спасим гръцката икономика“, каза Пекрес. „Не разглеждаме вариант на събитията, в който Атина фалира“, добави тя.

По думите ѝ „Гърция ще бъде спасена“, ако европейските власти успеят да приложат втория спасителен план. Той трябва да осигури на затъналата балканска държава още 160 млрд. евро под формата на кредити и отстъпки по вече емитирани дългови книжа.

Планът бе съгласуван на срещата на високо равнище на лидерите от еврозоната на 21 юли, след като през май 2010 г. държавите-членки се съгласиха заедно с Международния валутен фонд да отпуснат на Гърция кредити на обща стойност 110 млрд. евро, чрез които да ѝ помогнат да не фалира.

Поредният транш от тази помощ трябва да бъде преведен през октомври, но отпускането му не е сигурно, тъй като Гърция не успява да се вмести в изискваните икономически параметри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още