IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария не забрани инвестиционното банкиране на UBS и Credit Suisse

Един от големите рискове за финансовите центрове е инвестиционното банкиране, коментират швейцарски законодатели

21:03 | 19.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Швейцария не забрани инвестиционното банкиране на UBS и Credit Suisse

Швейцарският парламент отхвърли предложението на Социалдемократическата партия (СДП) да забрани на водещите банки UBS и Credit Suisse да се занимават с рискови дейности в инвестиционнотo банкиране, след като UBS с призна, че ще понесе загуби от 2,3 млрд. долара заради неразрешени брокерски сделки, съобщава Ройтерс.

"Един от големите рискове за финансовите центрове е инвестиционното банкиране", заяви днес депутатката от СДП Сузане Лойтенегер Оберхолцер, допълвайки, че заплахата, която един служител може да бъде за цялата финансова институция, е била ясно показана от случая с UBS.

Парламентът обаче отхвърли предложението да поднови дебата по новото финансово законодателство, което трябва да предотврати повторение на ситуацията, при която се наложи правителството да спасява UBS в периода на финансовата криза.

Долната камара на швейцарския парламент обсъди план, според който UBS и Credit Suisse ще трябва да поддържат съотношение между основен капитал и отпуснати кредити от 10%, което силно превишава международния стандарт от 7%.

Законът предвижда също така двете банки да държат още 9% от капитала си в други капиталови форми, което повишава общото ниво на капиталовите резерви до 19%. Законът ще влезе в сила в началото на 2012 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още