IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете за Гърция рязко понижиха европейските индекси

Има слух, че Гърция може да фалира буквално още утре и това определено се отразява негативно на пазара, коментират анализатори

18:45 | 19.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Страховете за Гърция рязко понижиха европейските индекси

Европейските индекси се понижиха рязко в понеделник, след потъването на редица банки, като френската Societe Generale SA, поради нарастващите опасенията, че Гърция може да фалира в навечерието на извънредни разговори за евентуалното отпускане на крайно необходимата за страната финансова помощ, пише MarketWatch.

След лошия старт на Уолстрийт, Stoxx Europe 600 задълбочи загубите си, като се понижи с 2,26% до 225 пункта, след като спечели 2,5% през изминалата седмица, поради оптимистичните очаквания от проведената в Полша среща на финансовите министри от еврозоната. 

Френският CAC 40 изгуби 3% до 2940 пункта, докато германският DAX 30 се раздели с 2.83 пункта до 5416 пункта.

„Има слух, че Гърция може да фалира буквално още утре“, казва Манй Ладва, главен брокер на ETX Capital. „Не се доверявам напълно на този слух, но той определено се отразява негативно на пазара“.

В петък финансовите министри на страните от еврозоната отложих до октомври решението за отпускане на следващия транш от спасителния заем за Гърция.

Конферентна връзка между гръцкия финансов министър, инспектори от Европейския съюз (ЕС), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд е планирана за по-късно в понеделник. При разговора ще бъде обсъдено дали Гърция е направила достатъчно, за да получи следващия транш.

Гръцкият кабинет се срещна в неделя, за да обсъди начини за понижаване на бюджетния дефицит на страната. Athens General Index се понижи с 1,70% до 850 пункта, като Hellenic Telecommunications Organization SA изгуби над 5%.

Ладва посочва, че доходността по италианските и испанските облигации рязко се повишава. „Ако Гърция продължи да бъде във фокуса на вниманието, може да станем свидетели на доста рязък ръст на доходността на облигациите“, казва той. „Миналата седмица пазарите се самозабравиха, очаквайки нещо фантастично, но както обикновено нищо не се случи“.

Междувременно в неделя партията на германския канцлер Ангела Меркел претърпя поредната загуба на местните избори във Федералната република, този път отстъпвайки Берлин.

„Като допълнение към и без това напрегнатата ситуация, управляващата коалиция на Меркел продължава да губи позиции. Без подкрепата на германското правителство е трудно да различим изход от тресавището за Атина“, казва Камерън Пийкок, пазарен анализатор на IG Markets.

Акциите на европейските банки се сринаха. Societe Generale изгуби 6,70%, докато BNP Paribas се раздели с над 5,40%.

Акциите на Commerzbank AG и Deutsche Bank AG се понижиха с над 4,5%.

Сред автомобилопроизводителите Volkswagen AG изгуби над 4,5%,  BMW AG 2%, докато акциите на Peugeot SA в Париж поевтиняха с над 4,5%.

Загуби претърпяха и германските E.On AG и RWE AG DE, след като J.P. Morgan понижи  прогнозата за двете германски компании.

В Лондон, Lloyds Banking Group PLC се понижи с над 7,5%. Royal Bank of Scotland Group PLC изгуби над 8%, докато Barclays PLC се раздели с над 3,5%. Загубите на HSBC Holdings PLC надхвърляха 4%.

Британският  FTSE 100 изгуби 2,03% до 5260 пункта.

В Цюрих, акциите на  Credit Suisse Group AG поевтиняха с над 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още