IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йенс Вайдман: Покупката на облигации с пари от спасителния фонд не е добра идея

Президентът на Bundesbank изрази пред германските депутати съмненията си около уреждането на кризата в еврозоната

16:53 | 19.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Вайдман критикува и&nbsp;увеличението на рамката на EFSF до 780 млрд. евро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вайдман критикува и увеличението на рамката на EFSF до 780 млрд. евро. Снимка: Ройтерс

Президентът на германската централна банка (Bundesbank) Йенс Вайдман днес за пореден път предупреди за опасностите от евентуално разширяване на помощите, давани на страните от еврозоната, при изслушване в Бундестага, на което се яви заедно с председателя на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) Клаус Реглинг, предаде Ройтерс.

Решенията, взети на 21-и юли, най-вече за разширяване на EFSF, за да може да купува на вторичния пазар държавни облигации на затруднени страни, "са нова стъпка в посока на обща отговорност и по-слабо дисциплиниращо въздействие върху тях, упражнявано от капиталовите пазари, без в замяна да се увеличават възможностите за контрол и влияние върху националната политика на страните", отбеляза Вайдман в текста на изявлението си, направено пред бюджетната комисия в Бундестага.

В края на юли държавните и правителствените ръководители на 17-те страни, приели еврото за своя валута, решиха да увеличат размера на EFSF и освен това да предвидят възможност за изкупуване на облигации. До този момент Европейската централна банка (ЕЦБ) купи подобни книжа на стойност около 140 млрд. евро.

Днес Вайдман имаше изслушвания в комисията по бюджета заедно с още много други експерти и по-специално с председателя на EFSF Клаус Реглинг.

„Особено сериозно е, че с новите условия за кредити се понижава желанието на страните с помощна програма да се върнат възможно най-бързо към постигане на критериите чрез въвеждане на финансови и икономически реформи“, каза Вайдман.

Банкерът критикува и увеличението на рамката на EFSF до 780 млрд. евро. По този начин трябва да стане възможно отпускането на действителни кредити в случай на нужда до 440 млрд. евро и че благодарение на “презастраховане“ самият фонд ще може да пусне на пазара собствени облигации при най-добрия рейтинг AAA. Вайдман препоръчва да се обмисли ограничаването на размера на фонда, например чрез отказ от пълно рефинансиране на EFSF с рейтинг AAA.

Не било обаче нужно да се променят основните принципи, на които се уповава еврозоната – те били нужни за действието на стабилен валутен съюз. „Все пак обаче се нуждаем от реформа на инструментите за превенция и решения в случай на кризи“.

Още преди повече от месец Вайдман заяви, че „не е добра идея закупуването на правителствени облигации с цел увеличаване на спасителния фонд на еврозоната“.

"Това ще доведе до високи разходи, ниска печалба и опасни странични ефекти като последствия", каза той в интервю за немския седмичник Die Zeit. Според него, предвид текущите обстоятелства, включването на частния сектор при справянето с кризата носи повече рискове, отколкото възможности. Вайдман критикува и публичната дискусия по този въпрос, тъй като според него така не може да се създаде доверие във възможността политиката да разрешава проблемите.

На 29-и септември германските депутати трябва да се произнесат по разширяването на EFSF, създаден през юли от европейските ръководители, и предложенията на масата не се приемат единодушно сред консервативно-либералното мнозинство на германския канцлер Ангела Маркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още