IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия: Кризата на пазара на облигации в еврозоната се превръща в системна

Вследствие на това цялата световна икономика може да бъде застрашена, смята председателят на финландската централна банка Ерки Лииканен

16:26 | 19.09.11 г.
Финландия: Кризата на пазара на облигации в еврозоната се превръща в системна

Кризата на пазара на държавни облигации в еврозоната не засяга отделни държави, а се превърна в системна криза за еврозоната, заяви днес членът на Управителния съвет на Европейската централна банка и председател на финландската централна банка Ерки Лииканен пред местни медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.

„Ако Европейският съюз не успее да удържи настоящата криза, то цялата световна икономика ще бъде поставена под заплаха“, подчерта Лииканен.

Според него „в икономиката на ЕС се засилва рискът от понижаване на деловата активност паралелно с ръст на инфлацията“. „Като цяло положението в световната икономика се влошава“, добави той.

Фондовите борси в ЕС регистрираха силен спад след отварянето си днес, като по този начин инвеститорите реагираха негативно на резултатите от срещата на министрите на финансите на държавите-членки ЕКОФИН, проведена в петък в полския град Вроцлав, в която взе участие и министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър.

За късния следобед днес е насрочена съвместна пресконференция на представители на гръцкото правителство, ЕС и Международния валутен фонд за стабилизационната програма на балканската държава, на която може да стане ясно дали тя скоро ще получи пореден транш от първия спасителен пакет. От гръцкото правителство вече заявиха, че парите в бюджета ще стигнат едва до 10 октомври.

Анализаторите също подкрепят Лииканен, като според тях всички данни сочат, че ситуацията в еврозоната се развива по най-лошия сценарий, в който кризата на пазара на облигации ще започне да заплашва световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още