IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубите на UBS от неразрешени операции се увеличиха до 2,3 млрд. долара

Банката, която наскоро обяви мерки за свиване на разходите, може да пожертва още работни места заради скандала с непозволените търговски операции

09:49 | 19.09.11 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

UBS коригира загубите си от неразрешени операции до 2,3 млрд. долара, съобщи Bloomberg, като цитира главния изпълнителен директор Освалд Грюбел. Това е реална заплаха за изплащането на бонусите на служителите, както и за много работни места в банката, допълва агенцията.

На 15 септември финансовата институция обяви, че заради неразрешена търговия с фючърси върху S&P 500, DAX и EuroStoxx в последните три месеца UBS е натрупала загуби в размер на 2 млрд. долара. Очаква се банката да излезе на загуба за третото тримесечие заради разкритията, а срещу дилъра, виновен за загубите, се води разследване.

Дори преди разкритието от 15 септември Грюбел оповести мерки за съкращаване на разходите заради спада в печалбата за първото полугодие. Още миналия месец базираната в Цюрих финансова институция съобщи, че планира съкращаването на около 3 500 работни места, като 45% от тях ще бъдат в сферата на инвестиционното банкиране.

Грюбел коментира пред Der Sonntag, че не възнамерява да подава оставка заради скандала с неразрешените операции. В друго интервю, дадено за швейцарската телевизия Tagesschau обаче той заяви, че също носи отговорност за събитията в банката и „трябва да си понесе последствията“.

„Всичко това доказва, че дори и динозавър като Грюбел, който отдавна е в кухнята на инвестиционното банкиране, не може да избегне катастрофата“, коментира Тобиас Щрауман от Университета в Цюрих.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още