IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's ще реши за рейтинга на Италия до месец

Агенцията постави под наблюдение оценката на дълговете на страната през юни

09:19 | 17.09.11 г.
Moody's ще реши за рейтинга на Италия до месец

Moody's Investors Service ще приключи ревизията на кредитния рейтинг на Италия до месец, съобщи Ройтерс.

Агенцията постави под наблюдение рейтинга на дълговете на страната през юни заради неяснотите около икономическия ръст на страната и рисковете, заложени в политиките за съкращение на правителствения дълг.

Първоначалният срок за евентуална нова оценка на дълга на Италия (90 дни) изтича в края на тази седмица, отбелязва агенцията. В тази връзка акциите на италианските и френските банки рязко поевтиняха на пазарите заради опасенията на инвеститорите от понижение на кредитния рейтинг.

Заплаха за понижение на рейтинга надвисна и над Франция. След като Standard&Poor’s свали рейтинга на САЩ, анализатори заложиха, че именно Франция ще е следващата държава, която ще изгуби топ рейтинга си.

Италия не последва Гърция, Португалия и Ирландия и не потърси помощ от Брюксел, но разходите на Рим за заемен ресурс рязко скочиха заради забавения икономически растеж и високата задлъжнялост.

Лихвите, които финансовото министерство на страната беше принудено да даде, за да пласира дълг на пазарите, достигнаха рекордни нива и се наложи намеса на Европейската централна банка на дълговите пазари. Междувременно, икономическите мерки на стойност 54 млрд. евро, чиято основна цел е да балансират бюджета на Италия през 2013 г., изминаха дълг път, преди да бъдат окончателно одобрени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още