IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата ще вземе решение за поредния транш за Гърция през октомври

От ЕК пък се надяват това да стане до средата на месеца, иначе Гърция рискува просрочие по задълженията си

16:46 | 16.09.11 г. 2
<p>
	Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс</p>

Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Съветът на министрите на финансите от еврозоната, известен още като Еврогрупата, планира да вземе решение за отпускането на поредния транш от спасителния пакет за Гърция през октомври, съобщи председателят й Жан-Клод Юнкер, цитиран от РИА Новости.

За вземането на решението ще бъде необходим отчетът на представителите на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

Еврогрупата смята също, че скоро могат да се появят конкретни предложения за предоставяне на допълнителни гаранции от Гърция за отпусканите кредити по втория спасителен пакет, каквито изисква Финландия.

Юнкер отбеляза, че ако бъдат поискани допълнителни гаранции, те трябва да бъдат „адекватни“.

Междувременно Европейската комисия обяви чрез комисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, че разчита поредният транш от финансовата подкрепа за Гърция да бъде отпуснат до средата на октомври, тъй като тогава и страната има нужда от него, а в противен случай рискува да обяви просрочие по задълженията си.

От ЕК се надяват също мисията на представителите на ЕС, МВФ и ЕЦБ, която бе прекъсната по-рано този месец заради неизпълнения план за икономическа консолидация в затъналата балканска държава, ще успее да приключи работата си до средата на септември.

Според властите в ЕС кредитът ще бъде отпуснат само при изпълнение на целевата програма за икономическа консолидация за 2011 и 2012 г., което може да наложи допълнителни непопулярни мерки, включително в данъчната област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още