IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС съгласува поправки за бюджетната дисциплина

Държави, които не изпълняват условията за бюджетен дефицит до 3% от БВП и държавен дълг до 60% от БВП, ще понасят финансови санкции между 0,1% и 0,5% от БВП

16:13 | 16.09.11 г.
ЕС съгласува поправки за бюджетната дисциплина

Държавите членки на Европейския съюз в лицето на настоящия ротационен председател Полша и Европейския парламент съгласуваха поправки в предложения преди година от Европейската комисия законодателен пакет, насочен към сериозно заздравяване на бюджетно-финансовата дисциплина в Европа, съобщи телевизия RTFB, цитирана от РИА Новости.

В момента едва няколко от общо 27-те държави в ЕС изпълняват искането да не надхвърлят бюджетния дефицит с повече от 3% от брутния вътрешен продукт и държавния дълг с повече от 60%.

Преразглеждането на Пакта за стабилност и растеж бе предложено от Европейската комисия вследствие на кризата с държавния дълг на Гърция.

Съгласуваният от полското председателство на ЕС и от ЕП пакет от нови правила за финансово-бюджетната дисциплина на ЕС предвижда по-конкретно държавите с по-висок бюджетен дефицит да понесат финансови санкции – глоби в размер между 0,1% и 0,5% от брутния им вътрешен продукт.

Санкциите ще могат да бъдат използвани и срещу държави членки, които са се приближили прекалено много към ограничението за бюджетния дефицит, както и към онези, които отказват да предприемат мерки за намаляване на държавните разходи.

Първоначално средствата ще влизат в специална сметка, а при постоянно неизпълнение на препоръките на институции на ЕС ще влязат в общата европейска хазна.

В съответствие с т. нар. „програма за икономическо управление“ решенията ще бъдат вземани от Съвета на министрите на ЕС с „обратно“ квалифицирано мнозинство или с 9 гласа от 27 държави.

Според правилата в Пакта за стабилност до момента многобройните етапи на процедурата на прилагане на санкциите спрямо нарушителите на бюджетно-финансовата дисциплина трябваше задължително да бъдат утвърдени от Съвета на ЕС.

На свой ред ЕП предлагаше санкциите срещу нарушителите да бъдат налагани автоматично, но правителствата на отделните държави настояха последна дума да има Съветът на ЕС.

Очаква се Програмата за икономическо управление да бъде одобрена от министрите на финансите на държавите-членки на ЕС, които днес се събират на неформална среща в полския град Вроцлав, както и от депутатите от ЕП на пленарната им сесия в края на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още