IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s: Рейтингът на UBS може да бъде понижен

Продължаваме да сме загрижени за способността на мениджмънта на UBS да изгради ефективна рамка за контрол и здравословна култура на управление на рисковете, посочва агенцията

13:52 | 16.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Проблемите пред UBS стават все повече. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Проблемите пред UBS стават все повече. Снимка: Ройтерс

Швейцарската банка UBS, която обяви, че е понесла загуби в размер на 2 млрд. долара от неоторизирана търговия, може да претърпи понижение на рейтинга си, след като Moody’s я постави под наблюдение, съобщава Bloomberg.

Наблюдението е фокусирано върху „слабостите при управлението на рисковете в UBS, които си проличаха“ при последния скандал, както и ненадеждния контрол в банката, посочват анализатори на Moody’s.

„Като се има предвид добрата ликвидност и капиталова позиция на банката, UBS може да преодолее загубата“.

Скандалът подкопава усилията на изпълнителния директор на UBS Освалд Грубел да възстанови институцията, след като банката отчете загуби преди данъци в размер на 57,1 млрд. швейцарски франка за три години до края 2009 г.

Moody’s посочва, че ще оцени как последните събития ще се отразят върху способността на компанията да повишава приходите си при „контролирано ниво на риск“.

„Загубите поставят под въпрос доколко успешно компанията може да приключи възстановяването на инвестиционното си банкиране“, се казва в изявлението на Moody’s.

„Продължаваме да сме загрижени за способността на мениджмънта на UBS да изгради ефективна рамка за контрол и здравословна култура на управление на рисковете, като в същото време да успее да възстанови позициите на банката в определени пазарни сегменти“, посочва Moody's.

Във връзка с загубите на банката лондонската полиция е арестувала Куеку Адоболи, служител на UBS, съобщава източник на Bloomberg, пожелал анонимност.

Провежда се разследване и „според настоящата оценка загубите са в диапазона от около 2 млрд. долара“, се казва в изявление на UBS от 15 септември, третата годишнина от колапса на Lehman Brothers Holdings Inc.

Наблюдението на  Moody’s ще оцени рейтинга за финансовата адекватност на банката, дългосрочния дългов рейтинг и рейтинга по депозитите, се казва в съобщението на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още