IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лорд Малох-Браун: Глобализацията дойде на твърде висока цена

Развиващите се икономики не могат да се дистанцират от всичко, което се случва на Запад, смята бившият зам.-директор на ООН

14:28 | 15.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Лорд Малох-Браун: Глобализацията дойде на твърде висока цена

Докато лидерите от двете старани на Атлантическия океан се борят с проблемите на финансовата криза, хората на Запад са все по-резервирани към идеята за глобализацията, пише CNBC.

Протестите в Гърция, заплахата за нова вълна от стачки във Великобритания, както и силната опозиция срещу опитите на администрацията в САЩ да овладее икономическите проблеми, създават усещането, че общественото недоволство придобива глобални мащаби.

„Усещането е, че интернационализмът дойде на твърде висока цена“, казва Лорд Малох-Браун, бивш заместник-директор на Организацията на обединените нации (ООН).

„Докато политическият елит ежеседмично се опитва да намери решение, общественото мнение става все по-негативно“, допълва той.

Глобализацията - термин, който беше утвърден през последните 20 години - за да опише все по-голямата взаимосвързаност в икономическата и социалната сфера, означава, че „дори бързо растящи икономики, като китайската например, могат да бъдат сериозно засегнати от икономическите проблеми на западния свят“, казва Малох-Браун.

„Въпросът е могат ли развиващите се икономики да се дистанцират от всичко, което се случва на Запад и според мен отговорът е не“, допълва той.

Перспективата, че някои развиващи се икономики могат да помогнат за спасяването на по-развитите, но силно задлъжнели страни от еврозоната вече изглежда по-реална след новината, че представители на страните от БРИКС ще проведат консултации в навечерието на основната среща на Международния валутен фонд (МВФ) през септември, за да обсъдят помощта си за еврозоната.

В сряда френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел отново заявиха подкрепата си за Гърция, като подчертаха, че страната ще остане в еврозоната.

„Може би най-сетне сме на прага на сериозни политически решения“, посочва Малох-Браун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още