IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната заплашена от системна кредитна криза

Финансовите министри на страните от валутния съюз на Европа са били предупредени за опасността на срещата им, която се състоя в Полша в края на миналата седмица

11:53 | 15.09.11 г. 2
Еврозоната заплашена от системна кредитна криза

Европейските финансови министри са били предупредени, че има опасност от нова, системна кредитна криза, ако дълговите проблеми на държави от еврозоната се разпространят сред банките.

Това е записано в доклад, подготвен за срещата на финансовите министри на страните от еврозоната, която се състоя в петък и събота в Полша, предаде Ройтерс.

“Заразата” се разпространява сред държавите и пазарите и кризата се превръща в системна. Това поражда сериозно напрежение на дълговите пазари и увеличава риска за банките”, пише в документа, подготвен от Икономическия и финансов комитет, с който Ройтерс разполага.

“Препоръчително е допълнително подсилване на банковите активи”, посочва се още в доклада. Това мнение съвпада с призива на Международния валутен фонд (МВФ) да се предприеме спешна рекапитализация на европейските банки.

В последно време Китай и САЩ на няколко пъти предупредиха, че дълговата криза в еврозоната излиза извън правителствения контрол и че властите в държавите от валутното обединение на всяка цена трябва да спрат разпространението й.

Европейските политици търпят критиките и на други държави, инвеститори, икономисти, както и на МВФ и Световната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
georgi_shum
преди 12 години
Г-н Митев, повтаряте като латерна един и същ рефрен, без да обяснявате, какво точно тябва да се направи. Бихте ли бил така добър да кажете, какво точно тябва да се се промени в държавното финансово управление, за да се ликвидира грешката на Лоу. Какви са функционалните характеристики на държавно финансово управление по стандарт на "не златни пари". И как те бързо ще решат стопанската криза в съоветна страна. Моля за конкретен отговор съобразен с конкретните условия в някоя от страните, за които сте давали тази рецепта - например Р. Италия или Р. Гърция. Благодаря Ви предварително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
Иван Митев
преди 12 години
Експерти допускат неправилност с мълчаливо съгласие, че промяната на парите на Незлатни (вместо Златни) не изисква (в съответствие с качества на Незлатни пари) усъвършенстване на функционална структура на съответно държавно финансово управление от време със Златни пари?Резултати от изследвания доказват (и същите се доказват в живота), че запазването при условия на Незлатни пари на стара (от времето на Златни пари) функционална структура на съответно държавно финансово управление е обстоятелството, което заражда и развива диспропорции и стопанска криза, защото тази стара функционална структура на съответното държавно финансово управление от време със Златни пари е НЕГОДНА ЗА ПОЛЗВАНЕ при нови условия с Незлатни пари.Възможното успешно спасение от стопанска криза през 2011 г. е прекратяване на държавната финансова Грешка на Джон Лоу в съответна страна, след което ще е налична употреба на Незлатни пари при условия на усъвършенствано държавно финанасово управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още