IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеята на Йотингер за сваляне на флаговете на страните длъжници предизвика скандал

Eврокомисарят заяви, че най-големите "длъжници" в Еврозоната ще бъдат засрамени, ако техните знамена бъдат снети наполовина пред сградите на европейските институции

21:35 | 14.09.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Идеята на Йотингер за сваляне на флаговете на страните длъжници предизвика скандал

Еврокомисарят от Германия Гюнтер Йотингер беше подложен на остри критики днес, след като предложи знамената на страните с най-голям държавен дълг да бъдат свалени наполовина, съобщава ДПА.

Йотингер направи това предложение в интервю за германския таблоид Bild миналия петък. Тогава той каза, че най-големите "длъжници" в Еврозоната ще бъдат засрамени, ако техните знамена бъдат снети наполовина пред сградите на европейските институции.

Междувременно Гюнтер Йотингер отрича да е давал идея за свалянето наполовина на знамената на държавите в еврозоната с големи дългове. Това се посочва в негово изявление, представено от говорителя му Марлене Холцнер пред журналисти в Брюксел късно в сряда.

Тази "неконвенционална" идея на еврокомисаря за енергетиката накара 151 депутати от Европейския парламент начело с португалския политик от групата на Зелените Руи Тавариш да изпратят открито писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, в което призовават Йотингер да оттегли думите си или да подаде оставка.

Гръцките власти не могат сами да се справят със събирането на данъците и продажбата на държавна собственост и затова техните задължения трябва да бъдат поети от европейски политици, заяви Йотингер миналата седмица. Той призова, квалифицирани служители от други страни от ЕС да работят в Гърция, като консултират местните власти.

Идеите, изразени от мен в наскорошно интервю, бяха нетрадиционни, а тази по повод знамената - признавам - може би подвеждаща, допълва комисарят. Той посочва, че в интервюто не е предложил или подкрепил подобна идея, а е говорил за възможности, които "са в обръщение".

Йотингер не уточнява в изявлението си на какви нива и в какъв формат е била обсъждана
възможността знамената на тези държави, издигнати пред европейските институции, да бъдат свалени наполовина. Не съм отнесъл подобна възможност към нито една конкретна страна, заявява Йотингер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
forexar
преди 12 години
Явно не е проблем и за хората на много високи позиции да стават резил за много кратко време :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още