IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предложи да бъдат смекчени кредитните условия за Ирландия и Португалия

Според Комисията страните не бива да плащат по-високи лихви от лихвите, които държавите донори плащат на пазарите, в момента около 3,5%.

20:47 | 14.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕК предложи да бъдат смекчени кредитните условия за Ирландия и Португалия

Европейската комисия предложи днес Ирландия и Португалия да получат достъп до по-евтини спасителни кредити, съобщава Франс прес.

Според Комисията страните не бива да плащат по-високи лихви от лихвите, които държавите донори плащат на пазарите, за да събират пари за кредитите - в момента около 3,5%.

Сега Ирландия плаща лихви от около 6,5%, а Португалия - около 5,5% по заемите от Европейската комисия (ЕК) по спасителните програми за двете страни.

Падежът на кредитите пък трябва да бъде удължен от сегашните максимум 15 години до 30 години, което ще увеличи средния падеж от 7,5 до 12,5 години, предлага ЕК.

Европейската комисия пое дял от 22,5 млрд. евро (30,7 млрд. долара) по програмата за общо 67 млрд. долара., която миналата година Ирландия получи от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ).

За финансовото подпомагане на Португалия ЕК допринася с 26 млрд. евро от общо 78 млрд. евро.

Останалата част от средствата се осигуряват от Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) и МВФ. Условията по кредитите на ЕФФС трябва да бъдат смекчени по подобни линии, отбелязва Комисията.

През юли европейските лидери се договориха да смекчат кредитните условия за Ирландия, Португалия и Гърция, но решенията им все още не са приложени. Комисията посочи, че предложенията й трябва да бъдат одобрени от европейските правителства "през идните седмици".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
"""Европейската комисия предложи днес Ирландия и Португалия да получат достъп до по-евтини спасителни кредити"""До сега света не познава случай в който кредита да се е оказал "СПАСИТЕЛЕН"Кредитите са само и единствено заробващи. Когато ми се скапе едно кило домати и някоя "банка" ми го подмени с прясно, тогава ще се оправи света, щото много пари се скапаха но все някой има право да ги подменя. Е последно парите стока ли са или са средство за разменяне на стока? Е това не мога да го разбера
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още