IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианският парламент подкрепи правителството относно плана за икономии

Очаква се окончателното гласуване за превръщането на законопроекта в закон, което ще се състои по-късно тази вечер, да бъде само формалност

16:52 | 14.09.11 г.
<p>
	Италианският парламент. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианският парламент. Снимка: Ройтерс

Долната камара на италианския парламент гласува вот на доверие на правителството на Силвио Берлускони по законопроекта, предвиждащ реализиране на комплекс от мерки, насочени към преодоляване на финансовата криза и намаляване на държавните разходи с почти 54,3 млрд. евро до края на 2013 г., съобщи Ройтерс.

В подкрепа на правителството са гласували 316 депутати, а против – 302-ма.

Освен намаляване на държавните разходи мерките включват и въвеждането на нови данъци и такси, повишаване на ДДС от 20% на 21%, както и ускоряване на пенсионната реформа.

Според предварителните изчисления само от увеличението на ДДС в хазната ще влязат допълнително 700 млн. евро, а през 2012 г. - около 4,2 млрд. евро.

Въвежда се и допълнителен данък от 3% върху доходите на онези италианци, които надхвърлят 300 000 евро годишно до края на 2013 г., а от 2014 г. се увеличава пенсионната възраст за жените, работещи в частния сектор, от 60 на 65 години, което ще осигури икономии от почти 4 млрд. евро годишно.

Окончателното гласуване за превръщането на законопроекта в закон в долната камара ще се проведе по-късно тази вечер, но се очаква то да бъде само формално. През миналата седмица мерките бяха одобрени от Сената, горната камара на италианския парламент.

Вниманието вече е насочено към въпроса дали разяжданото от скандали правителство ще успее да реализира обещаните реформи и дали ще бъдат необходими още мерки на строги икономии, за да бъде преодоляна кризата, която доведе разходите по кредитирането на страната до почти неуправляеми равнища.

Решението на Европейската централна банка за изкупуване на италиански и испански дългови книжа осигури известно облекчение, но нарастването на доходността по италианските облигации през последните няколко седмици отключи наново тревогите.

Днес доходноста по италианските облигации намаля до 5,6%, но без да се отдалечава особено от рекордните нива от над 6%, преди ЕЦБ да се намеси на пазара.

По-рано през деня пък стана ясно, че италианският държавен дълг е достигнал ново рекордно ниво от 1,912 трлн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още