IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се увеличат ли тревогите на инвеститорите за кризата в еврозоната?

Потокът от тревожни новини от Европа не спира

12:44 | 14.09.11 г. 3
Ще се увеличат ли тревогите на инвеститорите за кризата в еврозоната?

Инвеститорите ще трябва да се справят с лавината от новини от Европа, която ги заля днес малко преди срещата на финансовите министри на държавите от еврозоната с американския финансов министър Тимъти Гайтнър, пише CNBC.

Днешният ден започна с новината, че Moody's е понижила рейтинга на две от най-големите френски банки - Societe Generale и Credit Agricole, както и че поставя под наблюдение рейтинга на BNP Paribas заради експозициите на финансовите институции в гръцки дълг. И трите банки на свой ред обявиха мерки, с изпълнението на които да върнат доверието на инвеститорите.

Гърция ще продължи да бъде във фокуса на вниманието днес. По-късно през деня германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Никола Саркози и гръцкият президент Георгиос Папандреу ще проведат конферентен разговор, в който ще обсъдят настоящата криза.

В Италия пък се очаква първо да бъде гласуван вот на доверие към правителството на Силвио Берлускони, а след това да се обсъди и приеме ревизираният план за съкращаване на бюджетните разходи на страната. Гласуването на икономическите мерки става само ден, след като финансовото министерство беше принудено да даде отново рекордна лихва, за да пласира 5-годишни облигации на финансовите пазари.

И накрая, китайският премиер топло потупа Европа по рамото, като каза, че Пекин застава до „основния си търговски партньор“, но и не пропусна да призове отново европейските лидери да предприемат мерки за пресичането на дълговата криза.

Междувременно държавите от БРИКС съобщиха, че готвят свой план за подкрепа на задлъжнялата Европа. Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард коментира, че намира плана им за интересен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
2
rate up comment 7 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
Хайде стига Европа ако иска да бъде първа икономическа сила трябва ясно да реши че това е една държава която да си има финансово министерство и много по силна и авторитетна централна банка Единни ставки за Д Д С и акцизи единна търговска политика и еднакви правила за всички Какво значи събраха се сега Саркози Меркел и решиха за Гърция Трябва да има единна европеиска политика за Гърция Гърция трябва да бъде спасена но ще страда Какви са тези стачки протести Германия и Франция и Хонландия наи-много спечелиха от Е С Откри се един огромен пазар за висококачествените холандски и германски стоки индустрията и търговията направиха огромен скок и безработицата намаля рязко как сега ще искат да разтурват съюза И Англия наи накрая трябва да реши -ще бъде ли член на Е С или не Сега е време за незабавни решения и деиствия Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
unseen
преди 12 години
Ако говорим за днес вижте отговора на DAX за два дни + 4%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още