IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси започнаха слабо новата седмица

Страхът за Гърция и евентуалното понижение на френския рейтинг подтиснаха настроението на дилърите

20:00 | 12.09.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на водещите европейски борси поевтиняха в днешната търговия, предаде Ройтерс.

Основният индекс DAX на борсата във Франкфурт спадна първоначално под 5000 пункта, след като неуспехът на Гърция да се справи с бюджетния си дефицит изпрати "шокови вълни" в Западна Европа, предизвиквайки опасения, че дълговата криза в еврозоната навлиза в нова, по-тежка фаза.

В течение на сесията DAX се смъкна дори до 4966 пункта (равнище, което преди това е отчитано през юли 2009 г.). След старта на търговията в САЩ обаче германският индекс успя да навакса част от изоставането си и затвори сесията със спад от 2,3% под нивото при закриването на търговията в петък до 5072 пункта.

Европейският индекс EuroStoxx 50 се срина с над 3,9 на сто, индексът CAC 40 на Парижката фондова - с 4,1 на сто до 2854 пункта, като тук влияние оказа и експлозия в съоръжението за съхраняване на отпадъци от ядрената индустрия „Маркул“ в Южна Франция. Инвеститорите са обезпокоени от новината, че рейтинговата агенция Moody's е взела под прицел трите най-големи банки във Франция - BNP Paribas, Société Générale и Crédit Agricole.

„Moody's вярва, че триото BNP Paribas, Société Générale и Crédit Agricole се е ангажирало твърде силно в Гърция", пишат анализаторите на Saxo Bank в свой коментар. Рейтинговата агенция обмисля понижаване на рейтинга на тези банки. В допълнение, кредитните институции се нуждаят от пари, което води до допълнителна несигурност.

Лондонският индекс FTSE 100 се понижи с 1,5 на сто до 5129 пункта. Борсата в Брюксел отчете спад от 2,8 на сто, в Амстердам - 2,78 на сто, в Милано - 3,23 на сто, а в Мадрид - 3,16 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 13.09.11 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Nikola666
преди 12 години
Би ли споделил откъде черпиш информацията за тези цифри? Публичният дълг на Ирландия е около 97% от БВП, а на Великобритания около 76%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Факт е, че цялата система е като един балон който се надува и скоро ще се спука !!!Страните от ЕВРОПА са мнogo по зле от към дългове, има държави като Ирландия с дългове от 1400% от БВП и Великобритания 400% от БВП но те не обявяват фалит, просто защото нямат таван и постояно си взимат нови и нови дългове, за да си плащат старите задължения и се получава едно мазало, да видим до къде ще го докарат.Но Италия е 8-та икономика в света и 3-та в ЕС. И тя е на дневен ред.Едва ли е необходимо да се обяснява, че критичната точка ще бъде Италия. Гърция е проблем. Но Италия е кошмар. Метастазите плъзнаха. Няма начин Гърция да плати своя дълг на ЕФФС и на другите кредитори през нашия живот. Няма начин. Гърция няма и такова намерение. Но Италия не е Гърция. Делът на италианския капиталов пазар е 1,6 трилиона евро. И това не може да се плати. Няма начин. Но може би са прави оптимистите, че е по-добре ужасен край, вместо безкраен ужас. Световната икономика при всяко ново изостряне на кризата се разрушава по един и същи образец, както при кризата през 2008 г. - от периферията към монетарното сърце, т.е. към Федералната резервна система на САЩ. А там, както е известно, нещата са много по-лоши, отколкото в Италия. Прави впечатление песимистичното изказване на бившия шеф на Федералния резерв Грийнспан, че "шансовете на Гърция да избегне банкрута са крайно ниски". Дали вече не готви и световната общност за банкрута на САЩ. Но банкрута на САЩ, даже и ограничен, ще бъде непропорционален отговор на проблемите на Гърция и Италия, които въобще не трябва да влияят върху САЩ, тъй като брутните активи на американските банки и брокери в тези две страни са около 80 милиарда долара, а чистите - и по-малки. Истерията около фалита и рейтинга на САЩ е била основно вътрешнополитическо упражнение по дискредитация на Обамата. Самият финансов проблем обаче има друга природа. Финансовата система, изградена върху долара като единствената световна валута почва да се тресе. Mмда....за Италия и Испания парична помощ не стигат а се задава и Белгия. Немския страх за инфлация може да се окаже фатален за еврозоната!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още