IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия набра 11,5 млрд. евро чрез емисии на ДЦК при скок в доходността

Страната пласира едногодишни облигации за 7,5 млрд. евро и тримесечни съкровищни бонове за 4 млрд. евро

16:49 | 12.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Италия набра 11,5 млрд. евро чрез емисии на ДЦК при скок в доходността

Италия набра 11,5 млрд. евро чрез емисии на ДЦК при намалено търсене и повишена доходност на фона на разразилата се европейска дългова криза, предава Bloomberg.

Финансовото министерство на страната е пласирало едногодишни облигации за 7,5 млрд. долара при средна годишна доходност от 4,15% спрямо 2,96% на последния аукцион за книжа с подобен матуритет преди около месец. Презаписването на емисията е било 1,5 пъти при 1,9 пъти на предния аукцион.

Министерството е пласирало още тримесечни съкровищни бонове в размер на 4 млрд. евро при доходност от 1,91% спрямо 1,03% на последния аукцион за такива книжа отпреди половин година. Презаписването е било 1,9 пъти в сравнение с 2,4 пъти тогава.

Разходите за финансиране на Италия спаднаха, след като ЕЦБ започна да изкупува държавните й облигации на 8 август. Доходността по базовите 10-годишни ДЦК се бе повишила с повече от 1 процентен пункт до 6,4% на 4 август заради опасенията, че страната ще се превърне в поредната жертва на дълговата криза на Стария континент.

Днес спредът в доходността на 10-годишните италиански ДЦК спрямо базовите германски се повиши с 0,09 процентни пункта до 3,72% спрямо рекордните 4,16%, регистрирани на 5 август.

Италия е изправена пред падежиращи дългове на стойност 75 млрд. евро през тази година и се нуждае от 80 млрд. евро, за да ги погаси и да покрие бюджетния си дефицит.

Най-големият тест ще бъде през настоящия месец, когато около 46 млрд. евро от дълга ще станат дължими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още