IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Меркел призова за търпение към Гърция

Според германския канцлер процесите в Гърция в момента напомнят моменти от германската история след обединението

14:46 | 10.09.11 г. 4
Меркел призова за търпение към Гърция

Германският канцлер Ангела Меркел в интервю за списание Tagesspiegel am Sonntag призова германците да имат търпение към Гърция, като очерта паралел между финансовите реформи, които Гърция трябва да осъществи, и процеса на обединение на Германия, започнал преди повече от 20 години, съобщи АР.

Според Меркел Гърция трябва да продължи реформите, ако иска да получава подкрепа.

Тя обаче признава, че промяната няма да стане „за една нощ“.

Германският канцлер сравни процеса в Гърция с този на обединението между ФРГ и ГДР през 90-те години на ХХ век, припомняйки колко време е отнело „изграждането на нови бюрократични структури, разпространението на информация и приватизацията“.

„Трябва да бъдем търпеливи“, призова тя.

20 години след обединението Германия е най-силната икономика в Европа, посочва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Баба Мери, всеки ден прави изцепки. Много се жалваме от нашия "канцлер" обаче германския си е направо за оставка. Стачките не трябва са в Гърция, а в Германия. Хората се спукват от работа там, дават 30%-40% от приходите си на държавата, а тя ги излива в Черна дупка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Иване:1. Гърците не са "жертва"!2. Гърците не са допуснали "финансова грешка"! Финансова грешка са допуснали кредиторите им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
prodigal
преди 12 години
Митев, не разбирам защо повтаряте непрестанно за някаква "финансова грешка", като в случая имаме банално надскачане на възможностите.Няма грешка, както би казал онзи ***, просто силата е в тези държави, които ползват огромни предимства от "Не златните пари", те и са решили че света ще ползва тях. А когато не дотам силна държава реши да се възползва от тези предимства, се отзовава в положението на Гърция (след определено време). Нищо сложно, за да задлъжнее една страна в такива размери си има причини - от една страна членството в ЕС, и ниските лихви които носеше до момента, предоставяха възможност, а от друга гръцките политици са се възползвали от нея жертвайки бъдещето на следващото поколение срещу краткосрочни политически дивиденти. Това което са вложили в инфраструктура и т.н. ще ги накарат да го продадат, но сериозна част от това което е изпукано, от администрацията или е прехвърлено по частни сметки, ще трябва да се връща дълги години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Гърците са жертви на поведение на собствено правителство, което по един или друг начин запазва държавната финансова грешка (ползване на Незлатни евро, при запазен несъвместим с техни качества начин на държавно финансово управление от време със Златни пари), поради която (след достатъчно време) в Р. Гърция се разви стопанска криза.Възможности:Вариант 1: Причината за подсигуряване на кризата (държавната финансова грешка) се запазва и същата ще повлияе на ЕВропа да започне хиперинфлация.Вариант 2: Причината за подсигуряване на кризата (държавната финансова грешка) се прекратява и управленските трудности ще са преодолени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още