IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йотингер: Гръцките власти не могат да се справят сами със събирането на данъците

Правилна стъпка ще бъде квалифицирани служители от други страни от ЕС да работят в Гърция, като консултират местните власти, посочва еврокомисарят

21:00 | 09.09.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцките власти не могат сами да се справят със събирането на данъците и продажбата на държавна собственост и затова техните задължения трябва да бъдат поети от европейски политици, казва европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер в интервю за днешния брой на в. Bild

"Един от главните проблеми е очевидното слабопродуктивно управление", посочва Йотингер. "Властите не могат да съберат неплатените данъци и да продадат държавното имущество. Затова тези задължения трябва да бъдат поети от европейски политици", допълва еврокомисарят.

По думите му правилна стъпка ще бъде квалифицирани служители от други страни от ЕС да работят в Гърция, като консултират местните власти и изпълнението на административните задължения за по-дълъг период от време.

Според Йотингер гръцкото правителство трябва да се съгласи на тази стъпка в отговор на получаването на обещаната финансова помощ. "Който иска солидарност от другите държави е длъжен да бъде готов да пожертва част от отговорността", казва Йотингер.

Същевременно еврокомисарят смята, че изключване на Гърция от еврозоната не е вариант за решаване на проблема.

"Това би било пагубен сигнал и би разделило Европа. Освен това би оставило впечатлението, че ЕС не е в състояние да стабилизира ситуацията дори в относително неголяма държава. Кредиторите и пазарите в бъдеще биха загубили всякакво доверие", предупреди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Ако действително Р. Гърция фалира то ще е умишлен злонамерен процес спрямо интересите на полезното европейско развитие, защото сега те могат много бързо да преодолеят кризата чрез (спрямо време със Златни пари) подобрение на свое държавно финансово управление, което да стане адекватно на ползваните Незлатни евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
sultan
преди 12 години
Наливайте, наливайте още пари в бездънната яма наричана Гърция. Толкова слабо поколение от евролидери не е имало от Втората световна война - безотговорни, скудоумни и раболепни. Къде отидоха лидерските качества - решителност, прозорливост, отговорност и мъдрост?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
haqan
преди 12 години
Болия не пие лекарството в къщи лъже ще пратят една сестра да му дупчи пупето със инжекции при това скъпи па дано да оздравее по бързо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
simo.smo
преди 12 години
Просто нямам думи, е такава наглост няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още