IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси се обагриха в червено, тежки загуби за банките и Porsche

Състоянието на банковия сектор в Европа е причината за мрачното настроение днес, коментира анализатор

19:32 | 09.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси се обагриха в червено, тежки загуби за банките и Porsche

Европейските пазари претърпяха тежки загуби в петък, след като опасенията около дълговата криза отново доведоха до срив на акциите на банките, а автомобилопроизводителят Porsche Automobil Holding SE изгуби 12%, след забавянето на планираното сливане с Volkswagen AG, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се понижи с 2,55% до 225 пункта, след две поредни сесии на печалби.

Уолстрийт затвори със загуби в четвъртък, след като председателят на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке не сподели подробности за евентуалните опции за съживяване на щатската икономика във вчерашната си реч в Уайоминг.

След отварянето на пазара в петък щатските индекси останаха на червена територия, а предложеният от американския президент Барак Обама план за стимулиране на заетостта не помогна особено за настроението на инвеститорите.

Банковият сектор в Европа беше засегнат от мащабни разпродажби, докато финансовите министри и централните банкери на страните от Г-7 обсъждаха на срещата си в Марсилия разколебания глобален растеж и влошаването на дълговата криза в Европа.

Акциите на Societe General SA в Париж се понижиха с 10,58%, Commerzbank AG изгуби 6,75% във Франкфурт, докато Royal Bank of Scotland Group PLC в Лондон се раздели с 5,45%.

Загубите се задълбочиха, след публикуването на новината, че Юрген Старк, член на управителния съвет на Европейската Централна Банка (ЕЦБ) си е подал оставката поради несъгласието му с политиката на банката за изкупуване на облигации на страни от еврозоната – програма, имаща за цел овладяването на растящата доходност по испанските и италианските ДЦК.

Еврото изгуби позиции спрямо американския долар.

„Състоянието на банковия сектор е причината за мрачното настроение днес“, казва Бен Кричели, трейдър на IG Index.

Стратези на  Lloyds Bank Corporate Markets посочват в писмо до клиенти на банката, че е имало известни надежди за координирани действия на страните от Г-7. Това обаче, сега изглежда малко вероятно и капиталите ще продължат да изтичат от рисковите активи към най-сигурните финансови продукти с фиксирана доходност, прогнозират те.

Porsche DE изгуби 12,74% в Франкфурт, след отлагането на планираното сливане с  Volkswagen DE, поради съдебните проблеми на Porsche в Германия и САЩ, където компанията е обвинена в пазарна манипулация. Акциите на Volkswagen се понижиха с 3,51%.

Други автомобилопроизводители също претърпяха тежки загуби. PSA Peugeot Citroen се раздели с 7,28% в Париж, което се отрази на спада на френският CAC 40, който изгуби 3,6% до 2975 пункта

Във Франкфурт DAX 30 се раздели с 4,04% до 5190 пункта.

Британският FTSE 100 изгуби 2,35% до 5215 пункта.

Загубите от финансовия сектор в Лондон донякъде бяха омекотени от силния ръст на Tullow Oil, чийто акции се повишиха с 15,16%, след като компанията обяви, че е открила нефт край бреговете на Френска Гвиана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
kreditkiller
преди 12 години
Вчера викам на Бай Гошо...Лоши времена индексите падат, всичко върви към разруха, ужасТ кво ша праим?Па той ми рече: Е чедо ако не можеш да управляваш нещо не го създавай, аз цел живот си изкарвам прехраната и работим без ползи за държавните и хрантутници а и тея къде се викат банкери, само чупки правят, за смех станаха. Един съвет от Бай Гошо: Работете си земята докато се умори простака и АЛЧНИКА, после живото ше е лесен, все пак да не леем кръв за нищо, следващио пат ще мислим повечко га решаваме как ще виреее Свето. Айде със здраве
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още