IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари прекъснаха тридневната червена серия

С ръстове от по 3-4 на сто приключиха индексите на основните борси в Европа, отбелязвайки най-силната сесия от три седмици

20:28 | 07.09.11 г.
Европейските пазари прекъснаха тридневната червена серия

Европейските индекси приключиха сесията с най-силен ръст от три седмици, като се възстановиха от достигнатото двугодишно дъно и прекъснаха тридневната серия от загуби, пише Bloomberg.

Британският FTSE 100 се изстреля с 3,14% до 5 319 пункта, германският DAX 30 се покачи с 4,07% до 5 406 пункта, а френският CAC 40 отбеляза ръст от 3,63% до 3 073 пункта.

Днес германският Конституционен съд постанови, че решението на Берлин да участва във финансовата помощ за Гърция е законно, което подкрепи устрема на купувачите на пазарите.

Анализатори обаче предупреждават инвеститорите да бъдат внимателни, защото пазарите са изключително нестабилни и днешното покачване не е установена трайна тенденция.

“Борсите се движат от политически решения. Те ще останат нестабилни”, смята Джъстин Стюарт от 7 Investment Management в Лондон.

Сред най-силно поскъпващите акции се наредиха тези на гръцките банки. Книжата на National Bank of Greece добавиха 23% към цената си, а тези на EFG Eurobank Ergasias и Piraeus Bank скочиха с 15%.

С по над 4 на сто поскъпнаха акциите на BHP Billiton, най-голямата минна компания в света, и нейният конкурент Rio Tinto, следвайки тенденцията на ръст в цените на медта, оловото и никела на борсата в Лондон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още